Waarmee kunnen we u helpen?

Intellectueel Eigendomsrecht

Hoe beschermt u uw merk of handelsnaam, domeinnaam en iets wat u bedacht of gemaakt heeft? Welke rechten heeft u als de concurrent met uw creatie aan de haal gaat?

Onze advocaten intellectueel eigendomsrecht weten hier wel raad mee. Dit speelt bepaald niet alleen onder mensen die van uitvinden hun beroep hebben gemaakt. Naast ondernemers krijgen ook fotografen, journalisten, architecten, grafisch ontwerpers, webbouwers en startups met intellectueel eigendomsvragen te maken.

Onze specialisten

Een nieuwe app, een oude foto, een ontwerp voor een woning of gebouw, een muziekcompositie, een idee voor een nieuw product, de tekst van een roman of online nieuwsartikel, of een (merk)naam of logo: het zijn allemaal creaties die de auteur, ontwerper, ontwikkelaar, ondernemer of uitvinder graag wil beschermen. Onze advocaten intellectueel eigendomsrecht zorgen dat zij hun recht halen. Maar ze helpen ook als u een claim aan uw broek krijgt voor het gebruik van andermans ontwerp, en ze adviseren voordat het te ver is gegaan over wat er wel en niet kan.

Soorten intellectueel eigendomsrecht

Het Intellectueel Eigendomsrecht (IE-recht) is een overkoepelend begrip voor verschillende rechtsgebieden, waaronder:

  • Auteursrecht
  • Handelsnaamrecht
  • (Internationaal) Merkenrecht
  • Tekeningen- en Modellenrecht

Vragen van klanten over intellectueel eigendomsrecht

Onze klanten stellen veel uiteenlopende vragen om te zorgen dat hun werk niet vogelvrij het web over gaat. Aan welke eisen moet mijn merk, uitvinding of product voldoen om een octrooi, merkregistratie of modelrecht aan te vragen? Hoe bescherm ik mijn tekening, model of merk tegen imitatie? Welke stappen kan ik ondernemen als iemand mijn muziek illegaal downloadt? Is de gekozen (merk)naam onderscheidend genoeg om juridische bescherming in te roepen als dat nodig is?

Bescherming van Intellectueel Eigendomsrecht

U kunt uw werk beschermen door middel van een (merken)registratie in het (internationale) merkenregister. Anderen kunnen uw merk, logo of iets wat daar op lijkt dan niet meer zonder uw toestemming gebruiken. Registreert u het merk niet, dan kan de concurrent meeprofiteren van de door uw bedrijf opgebouwde reputatie en goodwill. De concurrent kan u zelfs verbieden de eigen productnaam en handelsnaam nog verder te gebruiken als u deze naam niet heeft geregistreerd en de concurrent wel.

Verbod vragen bij de rechter

Als er inbreuk wordt gemaakt op uw intellectuele eigendom, kunt u eerst zelf actie ondernemen door degene die inbreuk pleegt hierop aan te spreken en samen een oplossing zoeken. Lukt dit niet, dan kunt u een kort geding aanspannen waarin u de rechter bijvoorbeeld verzoekt om een verbod op de inbreuk te vragen, of een schadevergoeding. Daar adviseren en ondersteunen onze advocaten intellectueel eigendomsrecht graag bij.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten