Waarmee kunnen we u helpen?

Is er geen testament?

Wat gebeurt er al er geen testament is? Dan is de wet van toepassing. In de wet staat dat de langstlevende automatisch alle goederen (dat zijn zowel de baten als de schulden) verkrijgt. De kinderen krijgen dan een vordering op de langstlevende, ter grootte van hun erfdeel. Die vordering is pas opeisbaar bij faillissement, schuldsanering of overlijden van de langstlevende echtgenoot.

Het kind kan wel verlangen dat er een boedelbeschrijving wordt opgemaakt, maar zal het overlijden van de langstlevende ouder moeten afwachten om te kijken wat er over is. De wettelijke verdeling is niet aan te tasten door de kinderen, ook niet als de langstlevende geen behoefte zou hebben aan verzorging.

De langstlevende kan ongestoord verder leven en de nalatenschap verteren. De langstlevende kan de wettelijke verdeling wel ongedaan maken. De termijn daarvoor is 3 maanden vanaf de dag dat de nalatenschap is opengevallen. Een ongedaanmaking kan bijvoorbeeld in beeld komen als het de bedoeling is dat een kind eigenaar wordt van een onroerende zaak. De toedeling aan het betreffende kind is dan vrij van overdrachtsbelasting.

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact op met een van onze erfrechtadvocaten.

 

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten