Waarmee kunnen we u helpen?

Legaten

Door middel van een legaat kan de erflater in zijn testament een vorderingsrecht aan iemand toekennen. Het gaat om een bepaald goed of bepaalde diensten.

Degene aan wie het legaat wordt nagelaten (de zogenaamde legataris), is verder geen deelgenoot in de nalatenschap, maar heeft wel een vordering op de nalatenschap. Ook kan een legataris een erfgenaam zijn. Hij krijgt dan bij wijze van spreken iets vooraf. Aanvaarding hoeft niet expliciet, hij kan er ook voor kiezen om het legaat te verwerpen. Aan alle formele leveringshandelingen moet wel zijn voldaan.

In volgorde bij de afwikkeling, komen de legaten als laatste aan de beurt. Eerst moeten alle schulden uit de nalatenschap worden voldaan. Het gaat dan om de begrafeniskosten, de kosten van de executele en vereffening. Als de nalatenschap niet voldoende is om de legaten te voldoen, dan worden de legaten naar evenredigheid verminderd. In de regel is een legaat van bijvoorbeeld een geldsom pas zes maanden na het overlijden opeisbaar. De erfgenamen hebben dus even de tijd om de zaken op orde te krijgen.

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact op met een van onze erfrechtadvocaten.

 

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten