Waarmee kunnen we u helpen?

Sjoerd Commijs

Ervaren advocaat grondzaken, gebiedsontwikkeling, pacht en erfpacht voor agrarische ondernemers, grondeigenaren, rentmeesters en adviseurs. Strateeg met langetermijnvisie, die resultaat boekt.

Creatieve oplossing in complexe zaken

Grond is emotie

Ik kijk graag door een strategische bril naar vraagstukken. Door mijn ruime ervaring kan ik een snelle analyse maken, ingewikkelde kwesties tot de kern terugbrengen en een strategie opzetten waar een oplossing uitkomt.

Als het me lukt om in complexe problemen een creatieve oplossing te bedenken waar iedereen tevreden mee is, heb ik echt eer van mijn werk. Ik zal niet gauw kiezen voor een ramkoers, omdat ik geloof dat ik daarmee niks bereik voor mijn cliƫnten. Het is dus niet het snelle advocatenwerk. Bedachtzaam werken is mijn stijl. Ik zie mijn werk eerder als een schaakspel; grondzaken hebben vaak vooral een langetermijnvisie en dito oplossingen nodig.

 

Agrarisch recht

Agrarisch recht is heel breed. Ik heb direct na mijn studie in 1987 een keuze gemaakt voor de Agrarische sector, omdat ik mij daarin thuis voel. Het is een prachtige wereld met veel vernieuwing, ondernemerschap en traditie. Het gaat ook over de inrichting van het landelijk gebied. Als advocaat ben ik dagelijks bezig met (erf) pacht, ruimtelijk bestuursrecht en problemen bij agrarische maatschappen. De samenwerking met rentmeesters, accountants en vele andere adviseurs spreekt mij daarbij zeer aan.

Grondzaken

De rode draad in mijn praktijk is grond. Grond wordt niet alleen gebruikt door agrariƫrs, ook bij stedelijke ontwikkeling komen er grondzaken aan de orde. Ruimtelijk bestuursrecht (bestemmingsplannen), grondexploitatie en samenwerkingsovereenkomsten spelen dan een rol. De uitbreiding van een industriegebied, de aanleg van een woonwijk of juist meer natuur, heeft enorme gevolgen voor (agrarische) ondernemers, projectontwikkelaars en overheden, die erbij betrokken zijn. Juridische procedures kunnen worden benut, maar meestal is een twee-sporenbeleid effectiever; naast procederen ook onderhandelen.

In samenspraak met de agrarische ondernemer en familie probeer ik een oplossing te bereiken. Vanwege de vele bijkomende aspecten van de agrarische praktijk betrek ik ook graag andere adviseurs bij de werkzaamheden om zo tot een optimaal resultaat te komen die de tand des tijds weer generaties kan doorstaan.

Nevenactiviteiten

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten