Waarmee kunnen we u helpen?

-

Digitaal overlijden: vijf tips voor het beheren van uw digitale nalatenschap

Het digitale tijdperk heeft ons leven op veel manieren verrijkt, maar het brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Een voorbeeld daarvan is uw digitale nalatenschap. Wat gebeurt er met al uw digitale bezittingen en online accounts wanneer u komt te overlijden? Het is belangrijk om hier op tijd bij stil te staan en maatregelen te nemen om de afwikkeling van uw digitale nalatenschap te vergemakkelijken.

Daarom geven wij u graag vijf tips om u op weg te helpen:

1.       Inventariseer uw digitale bezittingen

Maak een lijst van al uw digitale bezittingen, waaronder sociale media-accounts, e-mailaccounts, online bankrekeningen en digitale bestanden. Zorg ervoor dat u een toegankelijk overzicht heeft van uw online activa.

2.       Documenteer uw wensen

Stel duidelijke instructies op over wat er met uw digitale bezittingen moet gebeuren na uw overlijden. Wilt u dat bepaalde accounts worden verwijderd of gedeactiveerd? Moeten bepaalde foto’s of bestanden worden bewaard of overgedragen aan uw naasten? Documenteer uw wensen en bewaar ze op een veilige plek, zoals in een testament of in een digitale kluis. Onthoud verder dat het beheren van uw digitale nalatenschap een voortdurend proces is en houd uw wensen en instructies actueel.

3.       Maak gebruik van digitale hulpmiddelen

Verschillende platforms bieden nu digitale hulpmiddelen aan om uw digitale nalatenschap te beheren. Google, iCloud en Facebook hebben bijvoorbeeld functies waarmee u een vertrouwde contactpersoon kunt aanwijzen die uw accounts te beheert en deze zelfs kan verwijderen na uw overlijden. Maak gebruik van deze mogelijkheden om meer controle te hebben over uw digitale erfenis.

4.       Wijs een digitale executeur aan

Overweeg het aanstellen van een ‘digitale executeur’ die verantwoordelijk is voor het afhandelen van uw digitale nalatenschap. Deze persoon kan toegang krijgen tot uw accounts, uw digitale bezittingen beheren en ervoor zorgen dat uw wensen worden nageleefd. Zorg ervoor dat u deze persoon informeert over uw plannen en dat ze bekend zijn met de procedures voor het afhandelen van digitale nalatenschappen.

5.       Informeer je nabestaanden

Tot slot is het essentieel om uw nabestaanden op de hoogte te stellen van uw digitale nalatenschap en dat zij weten hoe zij toegang kunnen krijgen tot uw accounts en digitale bezittingen. Geef ze de nodige informatie, zoals gebruikersnamen, wachtwoorden en instructies voor het beheren van uw online aanwezigheid. Door hen goed geïnformeerd achter te laten, vergemakkelijkt u de afwikkeling van uw digitale nalatenschap en vermindert u eventuele stress en onzekerheid.

Door het opvolgen van deze juridische tips zorgt u voor een soepele afwikkeling van uw digitale nalatenschap en helpt u uw geliefden in een tijd van verlies. Het beheren van uw digitale nalatenschap kan complex zijn, vooral als het gaat om de interpretatie van wetten en het nemen van juridische stappen. Heeft u hier vragen over, neem dan vrijblijvend contact op met een van onze advocaten erfrecht. Zij helpen u graag verder.

Dineke Buysrogge

auteur:
Dineke Buysrogge
dpmbuysrogge@benthemgratama.nl
+31 (0)6 574 566 18

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten