Waarmee kunnen we u helpen?

-

Het plaatsen van een dakkapel op een woning. Kan dat zomaar?

Veel woningeigenaren besluiten een dakkapel te plaatsen op hun woning. Met een dakkapel kan je op een relatief gemakkelijke manier extra woonruimte creëren. Het is voor eigenaren echter niet wenselijk om, nadat de dakkapel eenmaal is gerealiseerd, door de gemeente aangeschreven te worden omdat blijkt dat een vergunning nodig is. In dit blog lichten wij u in over de vergunning bij het plaatsen van een dakkapel.

Het plaatsen van een dakkapel

Sinds 1 januari 2024 is de Omgevingswet ingetreden. In de Omgevingswet en de behorende regelgeving zijn bepalingen omtrent het plaatsen van een dakkapel opgenomen. Het realiseren van een dakkapel valt onder de activiteit bouwen. Op grond van artikel 5.1 tweede lid onder a. Omgevingswet geldt voor bouwactiviteiten in hoofdregel een vergunningplicht. Op de hoofdregel zijn meerdere uitzonderingen gemaakt. Het is van belang om te beoordelen of de gewenste dakkapel onder een uitzondering valt of niet.

Bij bouwen wordt onderscheid gemaakt tussen het technische deel van bouwen en het ruimtelijke deel van bouwen. In beide gevallen kan het bouwen vergunningvrij, vergunningplichtig of meldingsplichtig zijn.

  1. Technische deel: Technische bouwactiviteit
    In het Besluit bouwwerken leefomgeving (hierna: “Bbl”) staan de technische kwaliteitseisen waar een bouwwerk aan moet voldoen. In artikel 2.27 tweede lid onder a Bbl is bepaald dat het plaatsen van een dakkapel vergunningvrij is voor de technische bouwactiviteit.
  2. Ruimtelijke deel: Omgevingsplanactiviteit
    De regels voor het ruimtelijke deel van bouwen zien op bouwhoogte en bebouwingspercentages. Er geldt een verschil tussen landelijke regels die gelden voor het achterdakvlak of een niet naar openbaar toegankelijk gebied gekeerd zijdakvlak én lokale regels die gelden voor het voordakvlak en een richting het openbaar toegankelijk gebied gekeerd zijdakvlak.

Landelijke regels

In artikel 2.29 onder b Bbl is bepaald dat het plaatsen van een dakkapel in het achterdakvlak of een niet naar openbaar toegankelijk gebied gekeerd zijdakvlak vergunningvrij is voor het ruimtelijke deel van bouwen als aan de volgende voorwaarden is voldaan:

  1. voorzien van een plat dak;
  2. gemeten vanaf de voet van de dakkapel niet hoger dan 1,75 m;
  3. onderzijde meer dan 0,5 m en minder dan 1 m boven de dakvoet;
  4. bovenzijde meer dan 0,5 m onder de daknok; en
  5. zijkanten meer dan 0,5 m van de zijkanten van het dakvlak.

Illegaal bouwwerk of illegaal gebruik van een bouwwerk
In geen geval mag een dakkapel vergunningvrij worden geplaatst als sprake is van een dakkapel in, aan, op of bij een bouwwerk dat zonder daartoe vereiste omgevingsvergunning is gebouwd of wordt gebruikt. Dit is bepaald in artikel 2.22 Bbl.

Cultureel erfgoed
Wanneer sprake is van een dakkapel in het achterdakvlak of een niet naar openbaar toegankelijk gebied gekeerd zijdakvlak, aan, op, of bij een monument, óf een gebouw gelegen op een locatie met de functie aanduiding ‘rijksbeschermd stads- en dorpsgezicht’ geldt in de meeste gevallen een vergunningplicht op grond van art. 2.30 Bbl.

Lokale regels

Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet zijn alle regels gelijk geworden, maar per gemeente kunnen de regels omtrent het vergunningvrij plaatsen van een dakkapel worden aangepast. Bekijk dus altijd de regels in het omgevingsplan van de gemeente voor de locatie waar u de dakkapel wilt plaatsen.

Vergunningvrij plaatsen kan mits wordt voldaan:

  1. aan de plaatselijk geldende ruimtelijk regels van de gemeente; en
  2. aan de voorwaarden uit art. 22.27 sub c Bruidsschat                                                                                                                                                                                        – gelegen in een gebied dat of een bouwwerk dat in het tijdelijke deel van het omgevingsplan is aangewezen als gebied of bouwwerk waarvoor geen redelijke eisen van welstand van toepassing zijn;
    – voorzien van een plat dak;
    – gemeten vanaf de voet van de dakkapel niet hoger dan 1,75 m;
    – onderzijde meer dan 0,5 m en minder dan 1 m boven de dakvoet;
    – bovenzijde meer dan 0,5 m onder de daknok, en
    – zijkanten meer dan 0,5 m van de zijkanten van het dakvlak.

Illegaal bouwwerk of illegaal gebruik van een bouwwerk
In geen geval mag een dakkapel vergunningvrij worden geplaatst in het voordakvlak of een naar openbaar toegankelijk gebied gekeerd zijdakvlak als sprake is van een dakkapel in, aan, op of bij een bouwwerk dat zonder daartoe vereiste omgevingsvergunning is gebouwd of wordt gebruikt. Dit is bepaald in artikel 22.23 eerste lid Bruidsschat.

Cultureel erfgoed
Wanneer sprake is van een dakkapel aan, op, of bij een monument, óf een gebouw gelegen op een locatie met de functie aanduiding ‘rijksbeschermd stads- en dorpsgezicht’ geldt in de meeste gevallen een vergunningplicht op grond van art. 22.28 Bruidsschat.

Afsluiting

Heeft u vragen over de vergunningplicht bij een dakkapel. Of wordt u geconfronteerd met een dakkapel bij de buren? Neem dan gerust contact op.

Jop van Heijningenauteurs:
Jop van Heijningen
jvanheijningen@benthemgratama.nl
+31 (0)6 822 552 88

 

Jasminke MeesterJasminke Meester
jhmeester@benthemgratama.nl
+31 (0)6 820 539 52

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten