Waarmee kunnen we u helpen?

-

Nieuwe wet; Invoering gecombineerde geslachtsnaam

Bij de geboorte van het eerste kindje kunnen de ouders kiezen of het kindje de achternaam van de man of van de vrouw krijgt. Vanaf 1 januari 2024 kunnen de ouders ook kiezen voor een combinatie van de achternamen van beide ouders: de gecombineerde achternaam.

Hoe gaat het in zijn werk?

Is de moeder met een man getrouwd, of heeft de moeder een geregistreerd partnerschap met een man, dan krijgt het kind volgens de wet bij de geboorte automatisch de achternaam van de vader. Als de moeder niet getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft, krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder. Er kan echter ook gekozen worden om het kindje de achternaam van de andere ouder te geven. Daar moet dan specifiek om worden verzocht.

De naamkeuze moet vóór de geboorte of uiterlijk bij de geboorteaangifte aan de gemeente worden doorgeven.

De achternaam die voor het eerste kindje wordt gekozen, wordt automatisch ook de achternaam voor volgende kinderen binnen dezelfde relatie.

Nieuwe wet; Invoering gecombineerde geslachtsnaam

Vanaf 1 januari 2024 geldt een nieuwe wet: Invoering gecombineerde geslachtsnaam. Op grond van deze wet kunnen de ouders ook kiezen om het kindje een gecombineerde achternaam van beide ouders te geven.

Een voorbeeld: ouders Jansen en Benali krijgen in 2024 hun eerste kindje. Zij kunnen kiezen voor de volgende achternamen:

  • Jansen
  • Benali
  • Jansen Benali
  • Benali Jansen

Ouders kunnen alleen kiezen voor de gecombineerde achternaam als dit het eerste kindje is, of als er gebruik wordt gemaakt van de overgangsregeling. De overgangsregeling bepaalt dat een gecombineerde achternaam ook mogelijk is voor de eerdere kinderen als alle kinderen van dezelfde ouders geboren zijn op of na 1 januari 2016. Voor kinderen geboren in 2015 of eerder, geldt dat een gecombineerde achternaam helaas niet mogelijk is.

De naamkeuze kunt u zelf doorgeven bij de gemeente van uw woonplaats. In tegenstelling tot een voornaamwijziging, waar wij eerder al over schreven, heeft u geen bijstand van een advocaat nodig bij de achternaamkeuze. Heeft u vragen, of komt u er toch niet uit? Onze advocaten familierecht helpen u graag verder.

Kim Dijksauteur:
Kim Dijks-Bouwknegt
kdijks@benthemgratama.nl
+31 (0)6 220 741 40

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten