Waarmee kunnen we u helpen?

-

Toename coronagerelateerde familierechtelijke vragen

De vFAS (Nederlandse vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators) heeft onder haar leden een enquête gehouden over de vragen die zij in deze coronatijd binnenkrijgen. De uitkomst is opvallend. Er komen veel vragen binnen over alimentatieproblemen als gevolg van corona, net als over omgang tijdens corona.

Alimentatieproblematiek

De financiële gevolgen van corona zien we terug in het niet (volledig) kunnen voldoen aan de alimentatieverplichting. Dit leidt in veel gevallen tot herziening van de alimentatieafspraken. In bijna de helft van de gevallen waar alimentatieproblematiek speelt, heeft de rechter een rol moeten spelen.

Omgangsproblematiek

Daarnaast komen er nog steeds veel vragen binnen bij de leden van de vFAS over corona-gerelateerde omgangsproblematiek. Wij schreven daar reeds over op onze website in april 2020. Het blijkt dat de lockdown leidt tot het niet nakomen van het ouderschapsplan. De oorzaak ligt vaak in een verschil in zicht over het omgaan met de coronaregels tussen de ex-partners.

Aantal echtscheiding nemen niet toe

Wat verder opvalt is dat het aantal echtscheidingen niet toeneemt. De verwachting is wel dat dat nog zal gebeuren, maar de financiële onzekerheid, die bestaat voor een substantieel deel van de bevolking, en de krappe huizenmarkt vormen een belemmering. Ook denkt de vFAS dat het feit dat de sociale kring van mensen nu klein is en live gesprekken met adviseurs en hulpverleners is beperkt, een remmende werking heeft.

Zwolle en omgeving

De behandeling van zaken bij de rechtbank Zwolle stroomt gelukkig weer goed door, want het oponthoud in dat verband zorgde het afgelopen jaar zeker ook voor stress.

Advies over alimentatie en omgangsregeling

Onze collega’s op kantoor merken ook dat het aantal vragen over aanpassing van alimentatie en omgangsregeling als gevolg van corona toeneemt en vanzelfsprekend staat ons team familierecht u hierover graag te woord. Samen met u zoeken wij naar een oplossing; als het kan in overleg en anders via een procedure bij de rechter.

Kirsty Selcraig

Kirsty Selcraig was namens de vFAS uitgenodigd door Radio 1 om wat te vertellen over de toename die wordt gezien in corona-gerelateerde familierechtelijke vragen. Volg de link om naar haar verhaal te luisteren.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten