Waarmee kunnen we u helpen?

-

Omgangsregelingen in Coronatijd

“Mogen de kinderen wel naar de andere ouder nu we door Corona zoveel mogelijk thuis moeten blijven?”

“Mijn ex werkt in de zorg en loopt een groter risico om besmet te raken. Is dat een reden om de omgangsregeling niet na te komen?”

“Ik heb geen werkverplichtingen en mijn ex wel. Omdat ik meer tijd heb voor de kinderen, is het beter dat ze bij mij blijven. Is dat toegestaan?”

Dit is nog maar een aantal vragen dat bij ouders speelt vanwege de uitbraak van het Corona-virus. Het is begrijpelijk dat ouders zich zorgen maken. Onze familierechtadvocaten beantwoorden hieronder een aantal van deze vragen.

Laat zorgregelingen zoveel mogelijk doorgaan zoals afgesproken

Het uitgangspunt is dat zorgregelingen zoveel mogelijk doorgaan op de manier waarop de ouders en kinderen dat gewend waren. Wel moeten de voorschriften van de Rijksoverheid worden nageleefd: blijf zoveel mogelijk thuis met de kinderen, houd 1,5 meter afstand, was vaker je handen. Zolang beide ouders zich aan deze voorschriften houden, is er in principe dus geen reden om de zorgregeling te wijzigen.

Maar wat als het beter is om de zorgregeling tijdelijk aan te passen?

Als gevolg van de coronacrisis zijn er situaties denkbaar waarin dit anders is. Stel dat één van de ouders wél gezondheidsklachten heeft. In dat geval is het belangrijk dat deze ouder thuis blijft en zoveel mogelijk afstand van anderen houdt. Dit kan een reden zijn om de zorgregeling met deze ouder tijdelijk geen doorgang te laten vinden. Ook kan het zijn, dat één van beide ouders vanwege werkverplichtingen niet de mogelijkheid heeft om de zorg voor de kinderen thuis te dragen. Ook in dat geval kan het van belang zijn om de zorgregeling tijdelijk aan te passen.

Mocht een ouder vinden dat de zorgregeling tijdelijk aangepast moet worden, dan is het van groot belang dat ouders daarover vooraf met elkaar in gesprek gaan. Als een kind tijdelijk minder bij een ouder kan verblijven, dan kan het helpen om daar een compensatie tegenover te stellen en af te spreken dat het kind meer bij die ouder gaat verblijven, zodra dat weer kan. Ook kunnen extra contactmomenten gefaciliteerd worden met bijvoorbeeld Facetime, als het kind bij de andere ouder is. Het is in deze tijd van crisis belangrijk om met elkaar mee te buigen en om die ander iets te gunnen. Voorkomen moet worden dat een meningsverschil uitmondt in een conflict, waar met name de kinderen veel last van krijgen.

Heeft u advies nodig?

Bent u het niet met elkaar eens en lukt het niet om samen afspraken te maken? In dat geval is het verstandig om in contact te treden met een familierechtadvocaat of mediator, die u kan begeleiden. Schroom niet om ons te bellen als u er samen niet uit komt, of als u een praktische vraag heeft. Wij werken zoveel mogelijk vanuit huis, maar dat betekent niet dat we minder goed bereikbaar zijn.

auteur:
Mijke Baeten
038 428 00 77
mbaeten@benthemgratama.nl

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten