Waarmee kunnen we u helpen?

Co-ouderschap & omgangsregeling

Veel mensen denken bij co-ouderschap aan een regeling waarbij de kinderen de ene week bij de ene ouder verblijven en de andere week bij de andere ouder. Dat kan, maar hoeft niet per se zo te zijn.

Een co-ouderschapsregeling staat niet in de wet en kan dus eigenlijk alles zijn. Een co-ouderschap kan hetzelfde zijn als een uitgebreide omgangsregeling.

 

Is er een standaard omgangsregeling?

Er wordt ook wel gedacht dat een regelgeving waarbij de kinderen één weekend per 14 dagen bij de andere ouder verblijven een soort standaard omgangsregeling is, of zelfs, dat het een maximum is. Dat is niet het geval! Dat nu eenmaal veel ouders na een scheiding de regeling voor hun kinderen afspreken dat zij een weekend per 14 dagen naar de andere ouder gaan, betekent niet dat jullie dat ook moeten doen.

Omgangsregeling vaststellen

Zoek in de eerste plaats samen, eventueel met behulp van een kinderdeskundige, naar een regeling die bij jullie en jullie kinderen past. Vertel vervolgens aan de kinderen dat jullie als ouders samen hebben bedacht welke afspraken jullie het beste konden maken voor hen. Hoor de reactie van de kinderen aan en beslis vervolgens samen wat je met deze reacties wilt doen. Het maken van afspraken over de contact- of zorgregeling is een kwestie die bij de ouders ligt en niet bij de kinderen.

Mogen kinderen vanaf 12 jaar zelf bepalen bij wie ze willen zijn?

Nog een misverstand is dat kinderen vanaf 12 jaar zelf bepalen of en zo ja, wanneer zij naar de andere ouder gaan. Dit is niet het geval. Kinderen vanaf 12 jaar krijgen in een procedure de gelegenheid hun mening te uiten (via het kindgesprek/kinderverhoor). Daarmee wordt rekening gehouden, maar die mening is niet bepalend. Dat neemt niet weg dat je uiteraard de kinderen en hun belangen in ogenschouw moet nemen, ongeacht hun leeftijd. En dat je de kinderen moet betrekken bij het opstellen van de regeling. Als een regeling voor hen niet werkt, ga dan samen, eventueel met een kinderdeskundige, kijken naar wat wel werkt.

Mijke en Kirsty helpen jullie als ouders om verder te kijken en samen tot een goede, passende oplossing te komen.

 

 

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten