Waarmee kunnen we u helpen?

Co-ouderschap & omgangsregeling

Veel mensen denken bij co-ouderschap aan een regeling waarbij de kinderen de ene week bij de ene ouder verblijven en de andere week bij de andere ouder. Dat kan, maar hoeft niet per se zo te zijn. Een co-ouderschap kan hetzelfde zijn als een uitgebreide omgangsregeling.

Is er een standaard omgangsregeling?

Er bestaat geen standaard omgangsregeling. Men denkt soms dat een zorgregeling waarbij de kinderen één weekend per 14 dagen bij de andere ouder verblijven een standaard omgangsregeling is, of zelfs, dat het een maximum is. Dat is niet het geval! Dat nu eenmaal veel ouders na een scheiding een zorgregeling overeenkomen op grond waarvan de kinderen een weekend per 14 dagen naar de andere ouder gaan, betekent niet dat jullie dat ook moeten doen.

Omgangsregeling vaststellen

Zoek in de eerste plaats samen, eventueel met behulp van een kinderdeskundige, naar een regeling die bij jullie en jullie kinderen past en die aansluit bij jullie levens. Vertel vervolgens aan de kinderen dat jullie als ouders samen hebben bedacht welke afspraken jullie passend vinden. Hoor de reactie van de kinderen aan en beslis vervolgens samen wat je met deze reacties wilt doen. Het maken van afspraken over de contact- of zorgregeling is een verantwoordelijkheid van de ouders .

Mogen kinderen vanaf 12 jaar zelf bepalen bij wie ze willen zijn?

Nog een misverstand is dat kinderen vanaf 12 jaar zelf bepalen of en zo ja, wanneer zij naar de andere ouder gaan. Dit is niet het geval. Kinderen vanaf 12 jaar krijgen in een procedure wel de gelegenheid hun mening te uiten (via het kindgesprek/kinderverhoor). De rechter kan met hun mening rekening houden, maar die mening is niet bepalend. Dat neemt niet weg dat je uiteraard de kinderen en hun belangen in ogenschouw moet nemen, ongeacht hun leeftijd. En dat je de kinderen moet betrekken bij het opstellen van de regeling. Als een regeling voor hen niet werkt, ga dan samen, eventueel met een kinderdeskundige, kijken naar wat wel werkt.

Mijke en Kirsty helpen jullie als ouders om verder te kijken en samen tot een goede, passende oplossing te komen.

 

 

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten