Een werknemer van een vakantiepark wordt op non-actief gesteld vanwege een relatie met een bewoner. Mag dat?
Dat hangt maar net van de feiten en omstandigheden af. Zo ook in de zaak die de Haagse kortgedingrechter afgelopen vrijdag behandelde.
De werknemer, een medewerker technische dienst van een vakantiepark, kreeg een ‘affectieve’ (lees: romantische) relatie met een bewoonster van het vakantiepark. De dochter van deze bewoonster is ook werkzaam op het vakantiepark en dus een collega van de werknemer.
De werknemer heeft de relatie netjes gemeld bij zijn werkgever. De werkgever raadt hem aan om de relatie te beëindigen.
De partner van de bewoonster heeft zich ook gemeld bij de werkgever. Hij uit zijn ongenoegen over de relatie. Ook uit hij daarbij dreigementen richting de werknemer.
Vervolgens besluit de werkgever de werknemer op non-actief te stellen. Verder is de werkgever van plan om de arbeidsovereenkomst te laten ontbinden.
De werknemer is het niet eens met de non-actiefstelling en start een kort geding om te bereiken dat hij weer aan het werk kan. Hij vindt dat goed werkgeverschap betekent dat hij recht heeft op tewerkstelling en wijst erop dat hij daartoe in staat is.
De werkgever merkt op dat de non-actiefstelling nodig is voor de veiligheid van de parkbewoners en de andere medewerkers. Ook merkt de werkgever op dat de werknemer zelf ook in gevaar komt als hij weer aan het werk gaat gezien de dreigementen van de partner van de bewoonster.
De rechter merkt op dat goed werkgeverschap in beginsel betekent dat een werknemer recht op tewerkstelling heeft en de werkgever dit alleen in uitzonderingsgevallen mag weigeren.
De rechter vindt in dit geval dat de affectieve relatie geen directe invloed heeft op het functioneren van de werknemer en ziet, nu er enige tijd verstreken is, ook geen grote risico’s meer voor de veiligheid op het vakantiepark. Om het risico volledig uit te sluiten bepaalt hij wel dat de werknemer zijn werk niet binnen een straal van 75 meter van de woning van de betrokken bewoonster moet uitoefenen. Maar door de non-actiefstelling zet de rechter dus een streep.
De rechter wijst de werknemer er nog wel op dat, mocht er toch een escalatie ontstaan, hij zich niet (geheel) achter zijn werkgever kan verschuilen. De werkgever heeft hem daarvoor immers gewaarschuwd.
auteur:
Jan Jaap Lammers
jjlammers@benthemgratama.nl
+ 31 (0)6 820 770 53