De afgelopen jaren zijn de huurprijzen op de woningmarkt fors gestegen. Dit komt met name door het woningtekort in Nederland. Voor verhuurders is het daardoor aantrekkelijk om de huurprijzen op te schroeven. Om grenzeloze stijging van huurprijzen tegen te gaan, is er een wetsvoorstel ingediend dat de hoogte van de huurprijzen in de vrije sector maximeert. Hieronder een korte uitleg wat de inhoud van het wetsvoorstel is.
Het wetsvoorstel regelt de maximalisering van de huurprijzen in de vrije huursector. Bij de vrije huursector gaat het om een zelfstandige woonruimte, waarbij de verhuurder de huurprijs bepaalt (geliberaliseerde huurovereenkomst). Er geldt dus geen maximum, zoals dat wel het geval is bij de sociale huursector. De eerste twaalf maanden mag de verhuurder de huurprijs niet verhogen. Daarna mag de verhuurder elk jaar de huurprijs verhogen. Hoeveel dit is, is meestal geregeld in de huurovereenkomst.
Het doel van het wetsvoorstel is de huurders te beschermen tegen te hoge huurprijsstijgingen. Op dit moment heeft de verhuurder veel vrijheid in het bepalen van de huurprijs. Door het woningtekort in Nederland is het voor de verhuurder aantrekkelijk om de huurprijs aanzienlijk te verhogen. In de grote steden stijgen de huurprijzen gemiddeld met maar liefst 8% per jaar. Door het woningtekort zijn huurders bereid deze huurprijzen te betalen, maar deze huurprijzen staan niet in verhouding met de woonruimte zelf.
De maximale verhoging van de huurprijs wordt in het wetsvoorstel vastgesteld op de inflatie plus 1%. Zo blijven de huurprijzen aantrekkelijk voor starters en middeninkomens en worden huurders niet verrast met enorme hoge huurprijsstijgingen.
Het nadeel bij maximering van de huurprijzen is dat verhuurders de beginhuurprijzen kunnen bepalen en daardoor huurders alsnog vastzitten aan te hoge huurprijzen. Daarnaast wordt gevreesd dat veel kortdurende huurovereenkomsten worden afgesloten.
Het wetsvoorstel is op 9 februari 2021 aangenomen door de Tweede Kamer. De volgende stap is dat het wetsvoorstel nog door de Eerste Kamer moet worden aangenomen, maar de kans is groot dat de wetswijziging er wel gaat komen. De vraag is dus wel wat de effectiviteit is van deze wetswijziging. Dit zal de praktijk uiteindelijk moeten uitwijzen.
Heeft u vragen over huur en verhuur of heeft u advies nodig? Neem dan gerust contact op met ons team Bouw & Vastgoed.
auteur:
Marjon Jager
038 4280077
info@benthemgratama.nl