Waarmee kunnen we u helpen?

-

Wet Arbeidsmarkt in Balans aangenomen door de Tweede Kamer

Op 5 februari jl. heeft de Tweede Kamer de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) bijna ongewijzigd aangenomen. Deze wet kan behoorlijke invloed hebben op de arbeidsrelaties binnen uw organisatie. Het voorstel gaat nu door naar de Eerste Kamer. De beoogde ingangsdatum is 1 januari 2020.

Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)

De Wet Arbeidsmarkt in Balans herstelt niet alleen de ‘weeffouten’ van de Wet Werk en Zekerheid, maar kan forse impact hebben op uw arbeidsrelaties en hoe u deze vorm geeft. Het belangrijkste doel van de WAB is om vaste contracten aantrekkelijker te maken en de kosten- en risicoverschillen tussen flexwerk en vast werk te verminderen.

Belangrijkste wijzigingen

Wij zetten hieronder de belangrijkste wijzigingen voor u op een rijtje:
1.       Een nieuwe ontslaggrond: de ‘i-grond’ of cumulatiegrond;
2.       Vanaf dag 1 recht op de transitievergoeding. Ook tijdens proeftijd!
3.       De ketenbepaling wordt verruimd naar maximaal 3 contracten in 3 jaar;

1. Cumulatiegrond bij ontslag

Invoering van de cumulatiegrond (de zogenaamde i-grond) leidt ertoe dat bijvoorbeeld een verstoorde arbeidsverhouding (g-grond) in combinatie met onvoldoende functioneren (d-grond) onder de nieuwe wet (WAB) tezamen wel redelijk geacht kunnen worden om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Het probleem is onder het huidige recht vaak dat deze gronden apart (net) niet voldoende zijn en de kantonrechter het ontbindingsverzoek dan moet afwijzen.

2. Transitievergoeding vanaf de eerste dag

Al vanaf de eerste dag van het dienstverband is aanspraak op de transitievergoeding bij ontslag op initiatief van de werkgever mogelijk. Op dit moment is dat pas vanaf twee jaar mogelijk. Het aangaan van flexcontracten wordt dus duurder.

3. Ketenregeling wordt verruimd

De periode waarna elkaar opeenvolgende tijdelijke contracten overgaan in een arbeidscontract voor onbepaalde tijd gaat van twee naar drie jaar. Het maximum aantal tijdelijke contracten blijft drie. Terug naar de periode van voor de WWZ dus. Wel blijft de meetellende tussenpoos van 6 maanden gelden.

Vragen?

Heeft u vragen over de nieuwe wet met het oog op nieuwe of bestaande arbeidscontracten binnen uw organisatie? We helpen u graag verder. Uiteraard ook als u vragen heeft over andere arbeidsrechtelijke zaken.

Philine Elzerman
038 428 00 78
info@benthemgratama.nl

 

 

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten