Waarmee kunnen we u helpen?

-

Ondernemers per 1 juli 2018 nog beter beschermd tegen onredelijk lange betalingstermijnen van grote ondernemingen

De overgangstermijn waarin grote ondernemingen de gelegenheid hebben gekregen hun bestaande overeenkomsten aan te passen aan de nieuwe wettelijke regeling van juli 2017 als uitwerking van de Europese Richtlijn late betalingen, is verstreken.

Deze regeling houdt in dat ondernemingen geen betalingstermijn van meer dan 60 dagen kunnen afspreken indien de afnemer een grote onderneming is en de leverancier dit niet is.

Regeling ook van toepassing op bestaande overeenkomsten

Als grote ondernemingen hebben nagelaten hun bestaande overeenkomsten aan te passen, is de betalingstermijn van meer dan 60 dagen nietig. In plaats daarvan geldt nu de wettelijke betalingstermijn van 30 dagen. Daar komt bij dat de grote ondernemingen die pas betalen nadat de termijn van 30 dagen is verstreken wettelijke handelsrente zijn verschuldigd. Die rente bedraagt op dit moment 8%.

Let dus goed op als u zaken doet met grote ondernemingen. Zowel nieuwe als bestaande overeenkomsten mogen geen betalingstermijn hebben van meer dan 60 dagen.

Regeling voor kleinere ondernemingen

Verder gelden ook voor kleinere ondernemingen wettelijke regelingen voor het maken van betalingsafspraken. Als u niets afspreekt, geldt een betalingstermijn van 30 dagen. Als u een betalingstermijn in de overeenkomst opneemt, mag deze termijn zelfs langer zijn dan 60 dagen, mits de langere termijn niet kennelijk onbillijk is. Anders geldt een maximale termijn van 60 dagen. Een betalingstermijn die in de algemene voorwaarden is opgenomen, kan nooit langer zijn dan 60 dagen.

Regeling voor overheden

Ook voor overheden gelden wettelijke regelingen. Indien er geen afspraken zijn gemaakt, geldt ook voor overheden een betalingstermijn van 30 dagen. Een betalingstermijn die is opgenomen in algemene voorwaarden kan nooit langer zijn dan 30 dagen. Als de betalingstermijn is opgenomen in de overeenkomst, kan deze maximaal 60 dagen bedragen, mits dat objectief gerechtvaardigd is. Zo niet, dan geldt weer de kortere termijn van 30 dagen.

Meer informatie & contact

U ziet dat veel varianten mogelijk zijn. Als u vragen heeft over betalingstermijnen die u bent overeengekomen of die u wilt afspreken, neemt u dan gerust contact met ons op.

Auteur: Martijn Kerkdijk
E-mail: MAKerkdijk@Benthemgratama.nl
T: 038 – 4280078

 

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten