Waarmee kunnen we u helpen?

-

Per 1 juli 2016: tijdelijke verhuur van woonruimte vaker mogelijk

Tijdelijke verhuur woonruimte header 2

De Eerste Kamer heeft in april 2016 ingestemd met het Wetsvoorstel Doorstroming Huurmarkt. Deze wet treedt per 1 juli 2016 in werking en breidt onder andere de mogelijkheid om woonruimte tijdelijk te verhuren sterk uit, zonder dat de huurder zich dus op huurbescherming kan beroepen.

Maximale duur van de eenmalige tijdelijke verhuur

Het wordt mogelijk om zelfstandige woonruimte voor maximaal 2 jaar te verhuren. Voor onzelfstandige woonruimte (o.a. kamerverhuur) wordt dat maximaal 5 jaar.

Let op: er is automatisch sprake van een contract voor onbepaalde tijd:

  • indien de maximale huurtermijn van 2 jaar (bij zelfstandige woonruimte) of 5 jaar (bij onzelfstandige woonruimte) wordt overschreden
  • indien tussen dezelfde partijen aansluitend een tweede contract voor bepaalde tijd wordt gesloten. Ook als daarbij in totaal de 2 respectievelijk 5 jaar niet worden overschreden!

Verhuurder moet huurder wel tijdig over het einde van het contract informeren

De huurovereenkomst eindigt dan van rechtswege, mits de verhuurder niet eerder dan 3 maanden, maar uiterlijk een maand voordat de bepaalde tijd is verstreken, de huurder schriftelijk informeert over de afloop van de afgesproken bepaalde tijd. Doet hij dat niet (tijdig) dan loopt de overeenkomst alsnog voor onbepaalde tijd door en geniet de huurder alsnog volledige huurbescherming. De bewijslast dat dit (tijdig) is gebeurd rust op de verhuurder.

En verder

De huurder kan het contract voor bepaalde tijd wel tussentijds opzeggen. Woningbouwcorporaties zijn als verhuurder uitgezonderd van deze regeling.

Buiten de mogelijkheden die de Leegstandwet al bood, wordt het makkelijker om woonruimte  tijdelijk te verhuren zonder dat de huurder huurbescherming heeft. Voor bestaande al lopende contracten verandert er niets.

Vragen & contact

Heeft u vragen naar aanleiding van dit onderwerp? Of u nu huurder of verhuurder bent, wij kijken graag met u mee naar de mogelijkheden.

Auteur: mr. Ph.H. Elzerman
E: phhelzerman@benthemgratama.nl
T: 038-4280078

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten