Waarmee kunnen we u helpen?

-

Aanbestedingswet | Raamovereenkomst of gewone overheidsopdracht?

Raamovereenkomst - aanbesteding digitale schoolboeken

Wat is een raamovereenkomst?

De Aanbestedingswet geeft in artikel 1.1. een definitie van een raamovereenkomst. Een raamovereenkomst is – kort samengevat – een schriftelijke overeenkomst tussen een aanbestedende dienst en een ondernemer met als doel gedurende een bepaalde periode de voorwaarden inzake te plaatsen overheidsopdrachten vast te leggen. Het kenmerk van een raamovereenkomst is dat de aanbestedende dienst geen gegarandeerde afname geeft. Er is dus geen sprake van een vooraf vaststaande tegenprestatie. Kan een aanbestedende dienst een raamovereenkomst afsluiten voor onbepaalde tijd? Die vraag kwam aan de orde bij een aanbesteding van digitale schoolboeken.

Voor welke duur mag een raamovereenkomst worden afgesloten?

Een raamovereenkomst mag op basis van de Aanbestedingswet in principe voor de duur van 4 jaar worden afgesloten. Een langere termijn mag, mits dit voldoende is gemotiveerd. Dit is een verschil met een ‘gewone overheidsopdracht’ die niet aan een termijn is gebonden.

Een raamovereenkomst mag in ieder geval niet worden gebruikt om de mededinging te verhinderen of te vervalsen.

Aanbesteding digitale schoolboeken

Drie scholen hebben de inkoop van digitale schoolboeken aanbesteed. Het betrof een overeenkomst voor onbepaalde duur. De scholen waren van mening dat zij de overeenkomst voor onbepaalde duur konden sluiten omdat er sprake zou zijn van gegarandeerde afname. De Voorzieningenrechter overweegt dat er wel sprake is van een zekere afname; de aantallen zijn echter niet bekend. Daarmee is er toch sprake van een raamovereenkomst. Om die reden is het in strijd met het aanbestedingsrecht als deze overeenkomst langer duurt dan 4 jaar, tenzij daar een goede reden voor is.

Conclusie

Deze uitspraak van de Voorzieningenrechter is logisch. De markt zou immers onnodig worden beperkt als de raamovereenkomst langer dan 4 jaar zou duren. Er zal wel getoetst moeten worden aan de definitie in de Aanbestedingswet of er daadwerkelijk sprake is van een raamovereenkomst. Een ‘gewone overheidsopdracht’ mag immers voor langere duur worden afgesloten.

Contact opnemen?

Heleen s'Jacob

Heleen s’Jacob

Heeft u nog vragen over deze en/of andere onderwerpen op het gebied van aanbestedingsrecht? Neem dan gerust contact op met mr. H.N. (Heleen)  s’Jacob of schrijf u in voor de Nieuwsbrief Aanbestedingsrecht:

Aanmelden Nieuwsbrief

 

Auteur: mr. H.N. (Heleen) s’Jacob
T: 038 428 00 71
E: hnsjacob@benthemgratama.nl

 

 

 

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten