Waarmee kunnen we u helpen?

-

Langdurig ziek/arbeidsongeschikt geweest in de periode 2009-2011? Claim dan je ‘oude vakantiedagen’ bij de staat

claim je vakantiedagen na langdurige ziekte

De Hoge Raad heeft op 18 september 2015 een opmerkelijk arrest gewezen. Werknemers die in de jaren 2009 tot 2012 langdurig ziek zijn geweest kunnen bij de Staat  ‘oude vakantiedagen’ claimen.

Hoge Raad geeft langdurige zieke werknemer gelijk | Wat was het geval?

Een werknemer heeft bij einde dienstverband recht op uitbetaling van niet opgenomen vakantiedagen. Voor 2012 bouwde een langdurig zieke werknemer alleen in het laatste half jaar van zijn ziekteperiode vakantiedagen op. Het Europese Hof van Justitie heeft daar een streep door getrokken. Al begin 2009 oordeelde het hof dat het Nederlandse recht op dit punt in strijd was met de Arbeidstijdenrichtlijn zoals het hof die uitlegde. De Nederlandse wetgever moest daarom het Nederlandse recht in overeenstemming brengen met de Europese regelgeving. Het duurde echter tot 1 januari 2012 voordat de Staat der Nederlanden de wetgeving op dit punt heeft aangepast. Pas vanaf die datum bouwden langdurig zieke werknemers de hele periode waarin de werkgever verplicht is het loon door te betalen bij ziekte,  dat is maximaal 104 weken, vakantiedagen op en niet alleen het laatste half jaar. Werknemers konden niet rechtstreeks een beroep doen op het Internationale recht. Daarom moest eerst de Nederlandse wet worden veranderd.

Misgelopen vakantiedagen bij langdurig ziek zijn

Omdat het zo lang heeft geduurd voordat die wet is veranderd, hebben veel langdurig zieke werknemers vakantiedagen misgelopen. Die kunnen niet worden geclaimd bij de werkgever. Die pasten destijds het toen geldende Nederlandse recht toe.

Claim bij de Staat succesvol

De werknemer in het arrest van de Hoge Raad heeft zich er niet bij neergelegd dat hij alleen maar het laatste half jaar van zijn ziekte vakantiedagen had opgebouwd. Hij heeft de Staat aansprakelijk gesteld voor de schade omdat de Staat na de uitspraak van het Europese Hof te traag is geweest in het aanpassen van de Nederlandse wetgeving. Hierdoor was hij tijdens zijn ziekte de opbouw van vakantiedagen  voor een groot deel misgelopen. De kantonrechter gaf de werknemer gelijk en het Gerechtshof ’s-Gravenhage liet dat vonnis in stand. De Staat heeft vervolgens cassatie ingesteld bij de Hoge Raad.

Hoewel de Advocaat- Generaal, dat is een onafhankelijk adviseur van de Hoge Raad, in maart van dit jaar in een lijvig advies oordeelde dat het Gerechtshof het niet bij het juiste eind had, heeft de Hoge Raad de werknemer afgelopen vrijdag toch gelijk gegeven.

Wat betekent dit nu?

Werknemers die in de jaren 2009, 2010 en 2011 langdurig arbeidsongeschikt waren en op grond van de – met Europees recht strijdige – Nederlandse wetgeving vakantiedagen zijn misgelopen kunnen in sommige gevallen met succes een schadeclaim indienen bij de Staat der Nederlanden.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp?

Neem dan gerust eens contact met ons op. Wij helpen u graag verder. Ook kunt u zich inschrijven voor onze Nieuwsbrief Arbeidsrecht.

Jorien_zw_360

 

Auteur: mr. drs. J.T. (Jorien) Waterman
Tel: 038 – 4280078

 

 

 

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten