Waarmee kunnen we u helpen?

-

Buitenlandse erfenis

Europese vlag headerMet ingang van 17 augustus 2015 treedt de Europese erfrechtverordening in werking. Op die datum wordt ook het Besluit boedelregister aangepast. Erfgenamen die in Nederland wonen en betrokken zijn bij een nalatenschap die in een ander EU-land is opengevallen, kunnen vanaf die datum een verklaring van aanvaarding of verwerping van de nalatenschap afleggen bij de griffie van de Rechtbank van hun woonplaats. Hierdoor hoeven zij niet meer een vergelijkbare procedure in het buitenland te volgen.

Dit geldt ook voor het aanvaarden of verwerpen van een legaat in een buitenlandse (EU) nalatenschap. Als het gaat om een nalatenschap van een inwoner van Nederland, kan de aanvaarding of verwerping van het legaat niet in het boedelregister worden ingeschreven. Dat hoeft op grond van de wet ook niet, omdat een legaat zonder aanvaarding of formele handelingen kan worden verkregen of verworpen. De griffie van de Rechtbank Den Haag blijft bevoegd voor verklaringen van nalatenschappen met Nederlands vermogen die buiten de EU zijn opengevallen.

Contact opnemen?

Vanzelfsprekend kunt u voor al uw vragen over het erfrecht, maar ook over andere onderwerpen, contact opnemen meet een van onze erfrechtspecialisten. Wij helpen u graag verder.

 

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten