Waarmee kunnen we u helpen?

-

Leidt een kartelboete automatisch tot uitsluiting van een aanbesteding?

Onderweg2Een aanbestedende dienst kan een inschrijver die een kartelboete heeft gekregen uitsluiten van een aanbesteding. Een dergelijke uitsluiting is echter geen automatisme. De Aanbestedingswet bepaalt namelijk dat een aanbestedende dienst kan toetsen of een uitsluiting in specifieke gevallen proportioneel is (1). De vraag of een kartelboete automatisch leidt tot een uitsluiting stond centraal in de ‘Valys zaak’. Deze zaak betreft de aanbesteding van taxivervoer door de Staat. In deze zaak heeft de Hoge Raad zeer recent prejudiciële vragen (2) gesteld aan het Europese Hof van Justitie. (3)

Valys zaak | Uitsluiting van aanbesteding op basis van ernstige beroepsfout

Het Hof Den Haag stippelde in de Valys zaak een heldere lijn uit (4). Het overtreden van mededingingsregels (kartelboetes) is een ernstige beroepsfout (5) waarvoor een inschrijver gedurende 4 jaar kan worden uitgesloten. Voor een uitsluiting op deze grond is het niet nodig dat er een onherroepelijke veroordeling is.Is er inderdaad sprake van overtreding van de mededingingsregels, en dus van een ernstige fout, dan toetst de aanbestedende dienst of uitsluiting proportioneel is.

Deze lijn komt overeen met de artikelen 2.87 en 2.88 van de Aanbestedingswet.

Uitsluiting proportioneel?

De aanbestedende dienst toetst of een uitsluiting proportioneel is. Dit kan er dus toe leiden dat een inschrijver die in het verleden een kartelboete heeft gekregen niet wordt uitgesloten van de aanbesteding. Dit was in de Valys zaak ook het geval. De inschrijver had een kartelboete gekregen maar werd toch niet uitgesloten omdat ze inmiddels interne maatregelen had genomen om kartelboetes in de toekomst te voorkomen. Dit was  een reden voor de Staat om toch tot gunning (en niet tot uitsluiting) over te gaan. Na het arrest van het Hof is er in de Valys zaak cassatie ingesteld bij de Hoge Raad. De concurrentie is het namelijk niet eens met de gunning aan de inschrijver die de kartelboete had gekregen.

Hoge Raad stelt prejudiciële vragen aan het Europese Hof over uitsluiting

De Hoge Raad heeft op 27 maart 2015 (6) prejudiciële vragen gesteld aan het Europese Hof van Justitie. De Hoge Raad wenst te vernemen of de proportionaliteitstoets wel strookt met het Europese recht. Het is namelijk ook goed denkbaar dat de aanwezigheid van een uitsluitingsgrond zoals het overtreden van de mededingingsregels, onherroepelijk zou moeten leiden tot uitsluiting (7).

Als de proportionaliteitstoets juist is, dan wenst de Hoge Raad te vernemen op welke wijze de Nederlandse rechter dan moet toetsen. Kan de rechter volstaan met een marginale toetsing of kan hij vol toetsen (8)?

Samenvattend

De Nederlandse rechter zal voorlopig de proportionaliteitstoets op grond van artikel 2.88 Aanbestedingswet 2012 wel blijven hanteren. Dit betekent dat de rechter eerst toetst of er sprake is van een ernstige fout zoals het overtreden van mededingingsregels en daarna bekijkt  of uitsluiting proportioneel is. Het is nu afwachten tot welk oordeel het Europese Hof komt. Ik houd u uiteraard op de hoogte van verdere ontwikkelingen rondom dit onderwerp.

Contact

Heleen s'Jacob

Heleen s’Jacob

Heeft u nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van bovenstaande? Neemt u dan gerust contact met mij op.

Auteur: mr. H.N. (Heleen) s’Jacob
T: 038 428 00 71
E: hnsjacob@benthemgratama.nl

 

 

Headerfoto: mr. A. J. (Bert) van der Kolk

(1) Artikel 2.88 sub c Aanbestedingswet 2012.
(2) Nationale rechters kunnen vragen stellen aan het Europese Hof van Justitie over de uitleg van het Europese recht.
(3) ECLI:NL:HR:2015:757.
(4) ECLI:NL:GHDHA:2013:3723
(5) HvJEU 13 december 2012, C-465/11, Forposta arrest.
(6) ECLI:NL:HR:2015:757.
(7) HvJEU 10 juli 2014, C-358/12, Comune di Milano
(8) Marginale toetsing: de rechter toetst of de aanbestedende dienst in redelijkheid tot haar beslissing kon komen.
U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten