Waarmee kunnen we u helpen?

-

Het nieuwe ROZ model: (ver)huurdersvriendelijk?

Huurovereenkomst in het voordeel van de huurder?De Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) maakt modelhuurovereenkomsten die verhuurders en huurders van commercieel onroerend goed kunnen gebruiken bij het opstellen van een huurcontract. Op 19 februari 2015 heeft de ROZ haar model voor de huurovereenkomst van kantoor- en andere bedrijfsruimte vernieuwd, meer in het voordeel van de huurder. Het vorige model (2003) was volgens de ROZ dringend aan vervanging toe.

Het idee achter het ROZ model 2015

Wat is het idee achter de nieuwe modelovereenkomst? Op het oude model bestond veel kritiek, omdat huurders vaak benadeeld werden. De ROZ wilde met de vernieuwing het model vriendelijker voor huurders maken. Het doel was het creëren van meer gelijkwaardigheid tussen verhuurder en huurder bij de start van de onderhandelingen over de huur.

Om te zorgen dat het nieuwe ROZ model meer tegemoet komt aan de wensen van de huurder, heeft de ROZ overleg gevoerd met meerdere partijen. Huurdersbelangenorganisaties en huurrechtadvocaten konden voorstellen inbrengen, die vervolgens door de werkgroep zijn meegenomen bij het vernieuwen van het ROZ model. De werkgroep bestond bovendien uit verschillende personen. De makelaardij, de advocatuur (huurrecht) en het vastgoedbeheer waren hierin vertegenwoordigd.

Een huurdersvriendelijk model?

Bij de publicatie van het model vermeldt de ROZ dat het nieuwe model transparanter is geworden, het bevat duidelijk gemarkeerde keuzes en is over het geheel genomen evenwichtiger geworden. Veelbelovende woorden, waarin de hoop ligt dat ook de huurders goed vertegenwoordigd zijn in de nieuwe modelovereenkomst. Is dit ook daadwerkelijk het geval? Het nieuwe ROZ model is op een aantal punten inderdaad in het voordeel van de huurder veranderd. De verhuurder moet het gehuurde bijvoorbeeld als uitgangspunt in goed onderhouden staat aan de huurder ter beschikking stellen. In het oude model was het uitgangspunt dat het gehuurde ‘in de staat waarin het zich bevindt’ werd opgeleverd. Bovendien kunnen verhuurder en huurder in het nieuwe model vaste huurperiodes vastleggen, waarbij zij kunnen afspreken dat alleen de huurder mag opzeggen. Al met al biedt het ROZ model meer mogelijkheden om de belangen van de huurder te waarborgen.

Maar echt huurdersvriendelijk is het vernieuwde ROZ model nog niet. Voor huurders is het daarom belangrijk dat zij bij de onderhandelingen hun wensen duidelijk naar voren brengen en dit op papier vastleggen. Want ook het vernieuwde model uit 2015 blijft gericht op de verhuurder.

De verschillen tussen het ROZ model uit 2003 en 2015

Wilt u de specifieke wijzigingen in de huurovereenkomst en de algemene bepalingen inzien? Klikt u dan hier.

Voor het volledige overzicht van de modelhuurovereenkomst kantoorruimte en andere bedrijfsruimte, de bijbehorende algemene bepalingen en de handleiding verwijs ik u naar http://www.roz.nl/nl/roz/modellen/kantoorruimte.

Contact opnemen?

Heeft u nog vragen over deze en/of andere onderwerpen op het gebied van huurrecht? Neem dan gerust contact op met mr. B. (Bram) van de Kam. Hij helpt u graag verder.

 

Auteur: mr. B. (Bram) van de Kam
Tel: 038 428 00 77
E-mail: info@benthemgratama.nl 

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten