Als ouders gaan scheiden moet er, op grond van de wet, een zorgregeling vastgesteld worden. Op grond van die regeling hebben beide ouders, uitzonderingen daargelaten, contact met hun kind. Kinderen hebben recht op zorg van en omgang met hun ouders en ouders hebben de plicht om voor hun kinderen te zorgen en het recht contact met hen te hebben. Voor grootouders bestaat een dergelijk sterk recht niet. Het CDA vindt dat dit anders moet en heeft daarvoor op 3 maart jl. een plan gepresenteerd.
Ouders hebben op grond van hun (juridisch) ouderschap recht op omgang met hun kind. Ook derden kunnen op grond van de wet de rechter vragen om een omgangsregeling vast te stellen. Zij moeten echter bewijzen dat zij in een nauwe persoonlijke betrekking tot het kind staan. Dit is niet eenvoudig te bewijzen. Grootouders vallen onder deze derden. Er bestaat niet een speciale regeling voor hen.
Het CDA wil dat in de wet specifieke regelgeving wordt opgenomen op basis waarvan grootouders gemakkelijker een omgangsregeling via de rechter kunnen afdwingen. Het idee is dat grootouders de persoonlijke betrekking niet meer hoeven te bewijzen, maar dat de aanwezigheid van een afstammingsband voldoende zou moeten zijn. Kortom, een versoepeling van de procedurele vereisten, zoals bijvoorbeeld in de ons omringende landen ook het geval is. Overigens blijft natuurlijk het belang van het kind leidend. Er wordt geen omgangsregeling vastgesteld als dat zou ingaan tegen het belang van het kind.
Het CDA komt met dit plan omdat is gebleken dat voor een groot deel van de grootouders na de scheiding het contact met hun kleinkind verslechterd. In sommige gevallen zien grootouders hun kind in het geheel niet meer. Het CDA vindt dit zowel voor de grootouders, als voor de kinderen een slechte situatie.
Het is de vraag hoeveel steun het CDA voor hun plan zal krijgen en of een wetswijziging op dit vlak in het verschiet ligt. Het plan van het CDA is natuurlijk sympathiek, want wie gunt een kind nu geen goed contact met grootouders? Maar ook de huidige wet biedt mogelijkheden aan grootouders om een omgangsregeling te verzoeken, al is dit voor hen niet gemakkelijk. Daarnaast moet worden voorkomen dat, juist in scheidingen met veel strijd, er nog een strijdpunt bijkomt. Want het is maar de vraag of dat in het belang van het kind is.
Heeft u vragen over de omgangsregeling voor grootouders of over andere onderwerpen? Neem dan contact op met Team Familierecht en Erfrecht. Zij helpen u graag om een oplossing te vinden die recht doet aan uw situatie.
Auteur: Kirsty Selcraig
T: 038 428 0093
E: khpselcraig@benthemgratama.nl