Waarmee kunnen we u helpen?

-

Beroepen gegrond verklaard | Aanleg hoogwatergeul Reevediep daardoor voorlopig van de baan

Ijssel header2De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft afgelopen woensdag uitspraak gedaan over bestemmingsplan ‘IJsseldelta Zuid (Reevediep)’ van de gemeente Kampen. Dit bestemmingsplan moet o.a. de aanleg van een hoogwatergeul (Reevediep) mogelijk maken die de rivier de IJssel zal verbinden met het IJsselmeer, als ook de bouw van 1.300 woningen voor het nieuwe dorp Reeve. Bezwaarmakers zijn tegen het projectplan en de uitvoeringsbesluiten in beroep gekomen. En met succes, de beroepen zijn op 11 februari gegrond verklaard.

Projectplan hoogwatergeul Reevediep

Het Kampense bestemmingsplan ‘IJsseldelta Zuid (Reevediep)’ maakt onderdeel uit van het ‘Ruimte voor de Rivier’ programma, een gecoördineerd project waarbij het Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen met elkaar samenwerken. Het bestemmingsplan maakt de aanleg mogelijk van het Reevediep, een hoogwatergeul (bypass) ten zuiden van Kampen die de rivier de IJssel, via het Vossemeer en het Drontermeer met het IJsselmeer verbindt. Ten aanzien van de hoogwatergeul zal er o.a. een dam moeten worden aangelegd en zal de IJssel over een lengte van ongeveer 7 km moeten worden uitgediept. De geul is bedoeld om bij hoog water het gebied te beschermen tegen overstroming door afvoer van extra water mogelijk te maken.

De aanleg van de watergeul zal een eeuwenoud cultuurlandschap aantasten. Zo zullen de uiterwaarden worden aangetast door uitdieping van de IJssel en zullen rietlanden door aanleg van de dam verloren gaan. Dit heeft negatieve gevolgen voor o.a. de omliggende veehouderijen als ook voor leef- en broedgebied van beschermde vogelsoorten.

Bezwaar

Stichting Werkgroep Zwartendijk, Ver. Voor Natuurstudie en bescherming IJsseldelta en 5 particuliere bezwaarmakers hebben beroep aangetekend tegen de plannen van de gemeente. De beroepen zijn afgelopen woensdag gegrond verklaard. De gemeente Kampen heeft twaalf weken de tijd om de noodzaak van de watergeul inzichtelijk te maken en de plannen mogelijk te wijzigen. Na deze periode van twaalf weken zal de Raad van State een definitieve uitspraak doen over bestemmingsplan ‘IJsseldelta Zuid (Reevediep)’.

Contact

Heeft u vragen over de procedure rondom het bestemmingsplan ‘IJsseldelta Zuid (Reevediep)’ of andere onderwerpen, neem dan gerust contact op met mr. J.T. (Jan Teun) Fuller. Hij helpt u graag verder.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten