Het kabinet heeft recent plannen gepresenteerd om de positie van de consument-koper van een nieuwbouwwoning te versterken. Over die voorstellen is in bouwland veel te doen. Worden die plannen realiteit, dan heeft dat nogal wat gevolgen voor de diverse (uitvoerende) partijen in de bouw. Een koper mag dan bijvoorbeeld de laatste termijn 15 maanden achterhouden en ook de verborgen gebreken regeling wijzigt ingrijpend.
Deze week is duidelijk geworden dat de Vereniging Eigen Huis (VEH) uit de Stichting Garantiewoning (SGW) is gestapt.
De SGW is een particulier initiatief en is in 2010 opgericht door VEH, Bouwend Nederland, NEPROM en NVB-bouw. De SGW heeft als doelstellingen onder meer het bevorderen van de kwaliteit van woningen en het bevorderen van het vertrouwen tussen kopers en aanbieders van woningen. De SGW verstrekt een keurmerk als een garantieregeling van een nieuwbouwwoning voldoet aan een aantal voorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan een goede afbouwzekerheid, gebruik van een model koop-/aannemingsovereenkomst en het bieden van onafhankelijke geschillenbeslechting. Ongeveer 90% van de projectmatige nieuwbouw koopwoningen wordt onder het label van de SGW gerealiseerd.
De VEH wil een betere positie van de consument in de bouw en meent dat in de praktijk niet genoeg terecht komt van het beschermen en verbeteren van de positie van de consument. De VEH wil dat kopers van nieuwbouwwoningen wettelijk beter worden beschermd en richt zich daarom volledig op het wetgevingsspoor en kan zo de lobby van minister Blok vol ondersteunen. Is het een strategische zet van de VEH geweest of kon zij – gelet op de voorliggende plannen van het kabinet – niet anders?
Wat de uiteindelijke gevolgen zijn voor de SGW, de bouwpartners en uiteindelijk ook de consument-kopers is (nog) niet duidelijk. Het is allereerst afwachten of de wetsvoorstellen van het kabinet doorgang vinden en in welke vorm. Die uitkomst heeft ongetwijfeld gevolgen voor de SGW en de daarbij aangesloten partijen. Kopers van nieuwbouwwoningen doen er in ieder geval goed aan op te letten hoe de bouwer is verzekerd.
Heeft u vragen over deze of andere onderwerpen op het gebied van onroerendgoedrecht? Neem gerust contact op met een van onze bouwrechtspecialisten .
Bronnen:
dagblad.cobouw.nl
stichtinggarantiewoning.nl
www.eigenhuis.nl
Fotografie: mr. A.J. (Bert) van der Kolk