Per 1 november 2014 zijn de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) en het Besluit omgevingsrecht (Bor) aangepast en zijn onder andere de mogelijkheden voor het vergunningvrij bouwen verruimd. Verder is het makkelijker gemaakt om een herbestemming te geven aan bijvoorbeeld leegstaande kantoren of woningen. Tot slot worden meer aanvragen om omgevingsvergunningen met de reguliere procedure voorbereid. Hieronder zal nader ingegaan worden op een paar belangrijke wijzigingen.
De wijzigingen zien met name op de regels voor vergunningvrij bouwen. In bepaalde gevallen zijn de mogelijkheden van vergunningvrij bouwen verruimd, namelijk in het geval van het bouwen, uitbreiden of wijzigen van bijbehorende bouwwerken op het achtererf, het bouwen van mantelzorgwoningen en het uitbreiden van het hoofdgebouw.
Vergunningvrij bouwen is met name mogelijk in het zogenaamde achtererfgebied van een bouwwerk. Met de aanpassing van de Wabo en het Bor is het begrip ‘achtererfgebied’ gewijzigd. Hierbij is bepaald dat het achtererfgebied parallel loopt met de begrenzing van het openbaar gebied. Dit maakt het makkelijker om het achtererfgebied te bepalen bij gebouwen met een aparte vorm. Daarnaast zijn de mogelijkheden om vergunningvrij te bouwen op dit gebied sterk uitgebreid.
Nog een belangrijke wijziging is de vereenvoudiging van het herbestemmen van leegstaande gebouwen. Als een leegstaand gebouw bijvoorbeeld niet de bestemming ‘wonen’ heeft, is voor bewoning een omgevingsvergunning vereist om af te kunnen wijken van het bestemmingsplan. Met de nieuwe wijziging is het mogelijk om sneller dan voorheen een omgevingsvergunning te krijgen om tijdelijk af te kunnen wijken van het bestemmingsplan. De beslistermijn voor het bevoegd gezag lag voorheen op 26 weken en is nu 8 weken. Tot slot is bij het aanvragen van een dergelijke tijdelijke omgevingsvergunning voor het afwijken van het bestemmingsplan het criterium van de ‘tijdelijke behoefte’ komen te vervallen. Hierdoor kan een omgevingsvergunning worden verleend voor een tijdelijke activiteit die voorziet in een permanente behoefte. Wel moet het feitelijk mogelijk en aannemelijk zijn dat de activiteit kan worden beëindigd zonder onomkeerbare gevolgen.
Heeft u vragen over vergunningvrij bouwen, tijdelijk afwijken van het bestemmingsplan of over andere onderwerpen op het gebied van het omgevingsrecht? Neem gerust contact met ons op.
Auteur: E. (Esther) Wijnne-Oosterhoff
E: info@benthemgratama.nl
T: 038-4280077
Fotografie: mr. A. J. (Bert) van der Kolk