Waarmee kunnen we u helpen?

-

Dossieropbouw nu nog belangrijker onder de Wet werk en zekerheid

Dossieropbouw header3Dossieropbouw is de laatste jaren van essentieel belang gebleken bij (het ontslag van) een niet goed functionerende werknemer. Door de invoering van de Wet werk en zekerheid wordt een goed personeelsdossier bij disfunctioneren echter nog belangrijker. Geheel nieuw is het feit dat dossieropbouw ook van belang wordt bij een goed functionerende werknemer.

Nieuwe wettelijke bepaling bij disfunctionerende werknemer

Een werknemer die disfunctioneert moet door de werkgever worden aangesproken op dit disfunctioneren en de kans krijgen om zich te verbeteren. Dit blijft hetzelfde onder de Wet werk en zekerheid. De nieuwe wet kent de werknemer echter een recht op scholing toe indien hij disfunctioneert. Volgens de nieuwe wettelijke bepaling over disfunctioneren is het niet mogelijk om een arbeidsovereenkomst te ontbinden als ondermaats presteren het gevolg is van onvoldoende zorg van de werkgever voor scholing.

Dit kan er toe leiden dat het voor werkgevers lastiger wordt om een werknemer in verband met disfunctioneren te ontslaan. Een werkgever die namelijk onvoldoende zorg heeft gedragen voor scholing van zijn niet-functionerende werknemer moet er rekening mee houden dat een kantonrechter de arbeidsovereenkomst niet snel zal ontbinden.

Dossieropbouw bij goed functionerende werknemer

Dossieropbouw speelt onder de Wet werk en zekerheid ook een belangrijke rol bij een goed functionerende werknemer. De Wet werk en zekerheid biedt werkgevers namelijk de mogelijkheid om bovengemiddeld functionerende werknemers buiten het afspiegelingsproces te houden (maximaal 10 procent van het personeel). Hieraan zijn wel enkele voorwaarden verbonden:

  • De werkgever moet het bovengemiddeld functioneren aannemelijk maken;
  • De werkgever zal werknemers van tevoren duidelijk moeten maken dat hun functioneren deel uit kan maken van de beoordeling wie voor ontslag in aanmerking komt;
  • De werkgever moet een personeelsbeleid voeren waarbij werknemers op regelmatige basis worden beoordeeld en waarbij u aandacht heeft voor het selecteren van werknemers met veel potentie voor de toekomst;
  • De werknemers die voor ontslag worden voorgedragen, moeten dezelfde kansen hebben gehad als de werknemers voor wie een uitzondering wordt gemaakt, als het gaat om ontwikkeling en scholing.

6 Tips voor dossieropbouw

Onder de Wet werk en zekerheid wordt dossieropbouw derhalve nog belangrijker. Onderstaand  enkele tips voor werkgevers om een goed dossier op te bouwen:

  • Voer ten minste twee keer per jaar functioneringsgesprekken en één keer per jaar een beoordelingsgesprek en leg dit schriftelijk vast;
  • Biedt iedere werknemer genoeg kansen zichzelf te ontplooien en leg de gevolgde scholing vast in het personeelsdossier;
  • Geef bij disfunctioneren duidelijk aan waarom de werknemer niet functioneert;
  • Leg vervolgens duidelijke afspraken vast in een verbetertraject waarbij de nadruk ligt op scholing;
  • Biedt de werknemer een redelijke tijd om zich te verbeteren; en
  • Biedt de werknemer indien mogelijk een andere passende functie aan.

Wilt u op de hoogte blijven?

Middels een speciale nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van zowel de ontwikkelingen van de Wet werk en zekerheid als ook ander nieuws op het gebied van arbeidsrecht. Meld u hier aan!

Heeft u tussendoor vragen of wilt u advies, dan staan wij uiteraard voor u klaar. Neem gerust contact op met  één van onze specialisten van het arbeidsrecht.

 

Gerelateerde artikelen

Het arbeidsrecht op de schop | Nieuwe aanzegtermijn bij tijdelijke contractenWetsvoorstel werk en zekerheid uitgesteld tot 2015 | Wetsvoorstel werk en zekerheid aanvaard

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten