Waarmee kunnen we u helpen?

-

Havezatepark, een levendig en duurzaam nieuwbouwproject van gemeente Zwolle

Gemeente Zwolle bouwplan Header

De gemeente Zwolle heeft zelf een kant-en-klaar bouwplan ontwikkeld voor 38 middeldure koopwoningen in het ‘Havezatepark’ in Breecamp-Oost (Stadshagen). Normaliter is het ontwikkelen van een bouwplan de taak van een projectontwikkelaar, die (grote) bouwprojecten voorbereidt en laat uitvoeren. Door de krediet- en vastgoedcrisis is de woningmarkt echter erg onvoorspelbaar en willen projectontwikkelaars zo min mogelijk risico lopen. De gemeente Zwolle springt met dit pilot project in op de behoefte van de markt en is daarvoor op zoek naar geïnteresseerde marktpartijen. Zij kunnen zich vanaf eind oktober aanmelden voor de aanbesteding. De bouw zal aankomend jaar (2015) starten.

Bouwers lopen minder risico

Bij het ontwikkelen van een bouwproject komen een aantal risico’s kijken. Deze risico’s betreffen markt-, prijs- en ontwikkelingsrisico’s. Volgens Hester Nijmeijer, projectleider bij de gemeente Zwolle, lopen bouwers bij dit pilot project minder risico. De gemeente speelt bij dit project namelijk een faciliterende rol omdat zij een groot gedeelte van de ontwikkelwerkzaamheden op zich neemt en de daarbij behorende voorloopkosten (ontwikkelkosten, architect e.d.)  financiert. Zo ligt het ontwerp al helemaal klaar en staan de contouren van het park vast. Hier mag wel van afgeweken worden; zo hebben de toekomstige bewoners nog inspraak in de uiteindelijke inrichting en kan de bouwer haar eigen bouwmethodiek toepassen.

Motief gemeente voor dit pilot project

De gemeente is al enige jaren bezig met de ontwikkeling van een goede aanvulling op het bestaande Stadshagen. De uitbreiding van Stadshagen moet op een nieuwe manier ontwikkelt worden om voldoende kopers te interesseren. De huidige dynamische woningmarkt vraagt om onderscheidende concepten met een grote mate van flexibiliteit. Het moet een gevarieerd en levendig project worden, waarbij duurzaamheid leidend is in het ontwerp. Passend bij de herstelfase van de woningmarkt, tracht de gemeente met dit pilot project de woningverkoop nieuw leven in te blazen. Wanneer dit succesvol is, zal dit van pas komen bij de verdere ontwikkeling van andere projecten. De gemeente verwacht bij dit project de door haar geïnvesteerde kosten terug te verdienen.

Havezatepark afbeelding tekstHeeft u interesse in één van de nieuwbouwwoningen?

Tot nu toe lijkt er al aardig wat belangstelling – vanuit bouwers én kopers – te zijn voor het pilot project. Potentiële kopers kunnen het project op Funda bekijken.

Aanmelden voor deze aanbesteding?

Geïnteresseerde bouwers kunnen zich vanaf eind oktober inschrijven voor de aanbesteding via verschillende kanalen. Houd hiervoor de website van de gemeente Zwolle en de Aanbestedingskalender goed in de gaten.

 

Voor meer informatie over dit pilot project kunt u terecht bij de gemeente Zwolle. Voor vragen over aanbestedingsprocedures, bouwzaken en advies kunt u natuurlijk ook terecht bij één van onze specialisten op het gebied van aanbestedingsrecht en bouwrecht. Wij helpen u graag verder.

 

Bron: Gemeente Zwolle, Funda

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten