Waarmee kunnen we u helpen?

-

Merkenrecht: bescherm uw merk en bijbehorende imago voordat anderen ermee vandoor gaan

merkenrecht header

Merken zorgen er voor dat producten of diensten van elkaar worden onderscheiden. Een merk omvat een woord of een afbeelding (logo)  dat uniek moet zijn. Zonder merkaanduiding is het voor de consument lastig om producten of diensten uit elkaar te houden. Om te voorkomen dat een ander bedrijf uw merk kopieert, moet u uw merk laten registreren waardoor uw merk beschermd wordt. Bescherming van het merk is van groot belang.

Het imago van een merk

Een merk heeft doorgaans een bepaald imago. Een sterk imago begint met naamsbekendheid. Wanneer een merk bekend is binnen de doelgroep, dan zal deze doelgroep in de grote keuze aan producten en diensten  kiezen voor het bekende, het vertrouwde. Denk bijvoorbeeld aan het merk Coca-Cola. Bij het gros van de consumenten komt Coca-Cola het eerst in hun hoofd op wanneer ze denken aan cola. Zo’n opgebouwde naamsbekendheid kan een prooi zijn voor andere bedrijven. Het gevaar bestaat dat andere bedrijven mee willen liften op de bekendheid en reputatie van uw merk. Om dit te voorkomen is het noodzakelijk uw merk te registreren in het merkregister.

Merkregistratie tegen merkinbreuk

In de Benelux kunt u uw merk registreren bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE).  Iedere ondernemer kan op deze manier zijn intellectueel eigendom in de Benelux op een eenvoudige manier beschermen.

Omdat producten en diensten in veel categorieën uiteen vallen, dient u bij uw merkregistratie aan te geven voor welke waren- of dienstenklasse(n) uw merknaam dient. Voor de registratie is er keuze uit 34 warenklassen en 11 dienstenklassen. Voorbeelden van warenklassen zijn: vervoermiddelen, muziekinstrumenten, bouwmaterialen, kleding, ed. Daarnaast zijn er de dienstenklassen die o.a. bestaan uit: reclame, verzekeringen, opvoeding, ed. De bescherming van het merk beperkt zich tot de registratie in de vooraf bepaalde klasse. Het is dus van belang om hier goed over na te denken.

Daarnaast is het goed om te onderzoeken of de domeinnaam overeenkomstig met uw (potentiële) merknaam nog beschikbaar is. Vindbaarheid op het internet wordt steeds belangrijker en speelt bij de keuze voor een bepaalde merknaam een essentiële rol. Onderzoek vergelijkbare (domein)namen dus grondig voordat u uw merk registreert!

Merkenrecht

Na registratie van uw merk heeft u bepaalde rechten rondom dat merk. Wanneer er inbreuk  gemaakt wordt op uw merk, of wanneer anderen uw merknaam schade aanbrengen als zij onder dezelfde naam dezelfde producten of diensten aanbieden, kunt u terugvallen op uw merkenrecht. Het merkenrecht valt onder het Intellectueel Eigendomsrecht.

Meer weten over het merkenrecht?

U kunt uw merk zelf registreren door een depotformulier in te vullen. Mist u echter advies over de ins en outs van het merkenrecht? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Advocaat A. J. (Bert) van der Kolk is gespecialiseerd in het Intellectueel Eigendomsrecht en staat u graag met raad en daad bij. Neem gerust contact op.

U kunt contact opnemen via:
T: (038) 4280089
E: ajvanderkolk@benthemgratama.nl

 

Gerelateerde artikelen:

Hoe kiest u een goede bedrijfsnaam? | Uitbreiding topleveldomeinen

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten