Waarmee kunnen we u helpen?

-

Trendbreuk: Aanbestedingsplicht zorgverzekeraar

aanbestedingsplicht

De Rechtbank Zeeland-West Brabant (zittingsplaats Breda*) bepaalde onlangs in een vonnis dat zorgverzekeraar CZ een aanbestedende dienst is. Dit is een trendbreuk ten opzichte van eerdere jurisprudentie waarin altijd werd aangenomen dat zorgverzekeraars niet zijn aan te merken als aanbestedende dienst.

CZ heeft hoger beroep ingesteld. Het is nu dus afwachten wat de uitkomst is van het hoger beroep. Mocht het Gerechtshof tot hetzelfde oordeel komen als de rechtbank dan zijn de gevolgen voor zorgverzekeraars aanzienlijk.

Wat betekent dit vonnis voor zorgverzekeraars?

Als het vonnis stand houdt dan zullen zorgverzekeraars de Aanbestedingswet 2012 en de Gids Proportionaliteit moeten toepassen op hun inkoopprocedures. Dit zal gelden voor het inkopen van leveringen, diensten en werken.

Wat kan dit betekenen in de praktijk?

Het vonnis bepaalde bijvoorbeeld dat CZ de opdracht in percelen had moeten verdelen conform artikel 1.5 van de Aanbestedingswet 2012 zodat meerdere marktpartijen een kans maakten op een opdracht. CZ had dit nagelaten en ook niet gemotiveerd waarom zij was afgeweken van de Aanbestedingswet 2012. Dit leidde ertoe dat CZ werd veroordeeld om de inkoopprocedure te staken.

Wat betekent het vonnis voor leveranciers/zorgaanbieders?

Voor leveranciers /zorgaanbieders kan het vonnis op termijn leiden tot meer transparantie en openheid in de markt. Ook zullen leveranciers en zorgaanbieders meer invloed krijgen op de contractvoorwaarden.

Vooralsnog is het nu wachten op het arrest van het Gerechtshof. Wij houden u hiervan uiteraard op de hoogte.

Heleen s'Jacob, Fotografie: Theo Smits

Advies & contact

Wilt u advies op maat, neem dan contact op met een van onze specialisten op het gebied van aanbestedingsrecht.

Auteur: Heleen s’Jacob
E: hnsjacob@benthemgratama.nl
T: (038) 4280071

Fotografie: Theo Smits

 

(*) Voorzieningenrechter Rechtbank Zeeland-West Brabant, 19 juni 2014, ECLI:NL::RBZWB:2014:4205

 

 

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten