Waarmee kunnen we u helpen?

-

Voogd aanwijzen wordt eenvoudiger

Wie zorgt er voor uw kind(eren) als u overlijdt? Om te voorkomen dat de rechtbank hierover moet beslissen, kunt u zelf een voogd aanwijzen. Nu gaat dit nog via een benoeming in een testament maar vanaf 1 april 2014 kunt u een voogd aanwijzen via het gezagsregister bij de rechtbank.

Niet meer verplicht naar de notaris

Vanaf 1 april bent u dus niet meer verplicht om de voogdij bij de notaris te regelen. Het ministerie van Veiligheid en Justitie biedt hiermee een eenvoudig alternatief voor ouders die een bezoek aan de notaris vaak een brug te ver vinden. Via het modelformulier kunt u de voogdijaanwijzing over uw kind aanvragen. Eenvoudig en op een door u gekozen tijdstip. Zo weet u dat als u onverwacht overlijdt, duidelijk is aan wie u uw kind(eren) toevertrouwt.

Wie zorgt er straks voor uw kind?

We staan er liever niet bij stil maar wat gebeurt er als u onverwacht overlijdt? Wie zorgt er dan voor uw kind(eren)? Als u niets regelt en beide ouders overlijden, dan beslist de rechtbank wie de voogd van uw kind(eren) wordt. De rechter overweegt alle mogelijke voogden. De Raad voor de Kinderbescherming en Bureau Jeugdzorg worden veelal bij dit proces betrokken. Soms bepaalt de rechter dat het kind niet binnen de familie terecht komt maar bijvoorbeeld in een pleeggezin.

Duidelijkheid geeft rust

Zelf een voogd aanwijzen geeft duidelijkheid en rust. Het modelformulier geeft u de mogelijkheid om dit eenvoudig te regelen. Wilt u toch voorlichting of de beslissing vastleggen in een testament, dan kunt u nog steeds terecht bij de notaris.

Team Familierecht en Erfrecht
T: (038) 4280093

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten