Waarmee kunnen we u helpen?

-

Staat aansprakelijk voor misgelopen vakantiedagen bij arbeidsongeschiktheid

Bent u voor 1 januari 2012 langer dan 6 maanden arbeidsongeschikt geweest? Grote kans dat u minder vakantiedagen heeft opgebouwd dan uw arbeidsgeschikte collega’s. U kunt hiervoor mogelijk een claim indienen bij de Staat. Wij vertellen u waarom.

Wijziging Nederlandse vakantiewetgeving

Sinds 1 januari 2012 is de Nederlandse vakantiewetgeving gewijzigd. Deze wetgeving voldeed wat betreft de positie van de arbeidsongeschikten immers niet aan de Europese regelgeving. In de oude situatie bouwde een Nederlandse arbeidsongeschikte werknemer slechts over de laatste 6 maanden van de arbeidsongeschiktheid vakantiedagen op. Iedereen die langer dan 6 maanden arbeidsongeschikt was, liep daardoor vakantiedagen mis.

Sinds 1 januari 2012 is dat onderscheid verdwenen en bouwen arbeidsongeschikte werknemers in beginsel evenveel vakantiedagen op als niet-arbeidsongeschikte werknemers.

Verhaalsmogelijkheden benadeelde arbeidsongeschikte werknemers

Enkele gedupeerde werknemers hebben in 2009 tevergeefs getracht om hun (ex-) werkgever aan te spreken op de misgelopen vakantiedagen. Hun claim strandde omdat de betreffende werkgevers zich konden verschuilen achter de toenmalige Nederlandse wetsbepaling. Dat die in strijd was met de Europese regelgeving mocht niet baten (zie o.a. Hof Amsterdam: 10 november 2009, LJN: BK4648).

Een andere optie was het aanspreken van de Staat wegens het te laat aanpassen van de Nederlandse wetgeving aan de Europese regelgeving. Dit is inmiddels met succes geprobeerd. De kantonrechter Den Haag oordeelde in diverse uitspraken dat de Staat aansprakelijk was voor de onjuiste/te late omzetting van de bewuste Europese richtlijn die ook arbeidsongeschikte werknemers het recht gaf op tenminste 4 weken vakantie per jaar met behoud van loon.

Waarom is de Staat aansprakelijk voor misgelopen vakantiedagen?

De Staat wist, althans had behoren te weten, dat de Nederlandse wetgeving in strijd was met de Europese richtlijn en gewijzigd diende te worden. Het Europese Hof wees namelijk al in 2001 het Bectu arrest waarin onder meer wordt bepaald dat alle werkenden in de Europese Gemeenschap recht hebben op een jaarlijkse vakantie met behoud van loon. De Staat was te laat met het wijzigen van de Nederlandse wetgeving en wordt om die reden aansprakelijk gehouden.

Op 15 oktober 2013 stelde het Gerechtshof Den Haag de Staat wederom in een aantal zaken (o.a. ECL:NL:GHDA2013:3791 en 3792) in het ongelijk, zij het slechts voor de misgelopen vakantiedagen op basis van het wettelijk minimum van 4 weken per jaar. Voor het mislopen van de bovenwettelijke vakantiedagen werd de Staat niet aansprakelijk geacht.

De staat is tegen deze uitspraak in cassatie gegaan. Het is thans afwachten wat onze hoogste rechter De Hoge Raad zal gaan beslissen.

Contact

Bent u voor 1 januari 2012 langer dan 6 maanden onafgebroken, dan wel met een onderbreking van maximaal 4 weken, arbeidsongeschikt geweest en overweegt u om een claim tegen de Staat in te dienen, neem dan contact met ons op.

Door: Erik Hans van Stigt Thans

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten