Waarmee kunnen we u helpen?

-

Wijzigingen in curatele, bewind en mentorschap

Curatele, bewind en mentorschap zijn verschillende beschermingsmaatregelen om mensen, die zelf niet in staat zijn de juiste beslissingen te nemen, te beschermen. Per 1 januari 2014 zijn diverse bepalingen van deze beschermingsmaatregelen gewijzigd.

Wat wijzigt?

De gronden voor curatele en beschermingsbewind zijn aangepast en geactualiseerd. Verkwisting was een grond voor curatele. Nu, sinds de wetswijziging, is dit een grond voor het minder verstrekkende beschermingsbewind. Ook is drugsmisbruik nu expliciet als grond voor een ondercuratelestelling genoemd, naast drankmisbruik.

Bij de wetswijziging is ook rekening gehouden met de publicatie van het beschermingsbewind, zodat een derde, die handelt met een onderbewindgestelde, kennis heeft van het beschermingsbewind en niet te goeder trouw kan handelen.

Om de kwaliteit van curatoren, beschermingsbewindvoerders en mentoren te bevorderen zijn er ook aanpassingen doorgevoerd en zal er nog een Besluit Kwaliteitseisen curatoren, beschermingsbewindvoerders en mentoren volgen. Ook worden nadere regels verwacht ter zake de beloning. Kortom, een rechtsgebied in beweging.

Contact

Voor meer informatie over deze of andere wijzigingen in de beschermingsmaatregelen kunt u vrijblijvend contact opnemen met een van onze specialisten.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten