Waarmee kunnen we u helpen?

-

Wat te doen als de re-integratie vastloopt?

Kunt u het niet eens worden over de mate van re-integratie? Dan bent u niet de enige. Regelmatig ontstaat er een discussie tussen de werknemer en werkgever of en zo ja, in hoeverre de werknemer weer een beperkt aantal uren per week de eigen arbeid of andere passende arbeid kan verrichten. Wat kunt u doen als de re-integratie vastloopt en mag de werkgever de loondoorbetaling stopzetten als de werknemer re-integratie weigert?

Oordeel van de bedrijfsarts uitgangspunt voor discussie

Ondernemingen zijn verplicht om met een bedrijfsarts samen te werken. De bedrijfsarts beoordeelt onder andere of een werknemer zich terecht heeft ziekgemeld. Daarnaast speelt hij ook een belangrijke rol in het re-integratietraject van een langdurig zieke werknemer. Het oordeel van de bedrijfsarts is veelal het uitgangspunt van de discussie tussen de werknemer en werkgever.

Bent u werknemer en deelt u niet de mening van de bedrijfsarts die stelt dat u weer in staat bent te re-integreren?  Dan is het zinvol een second opinion bij het UWV aan te vragen. Een second opinion geeft een frisse en onafhankelijke blik op de situatie wat de re-integratie mogelijk weer op gang helpt.

Heeft u als werkgever het idee dat de werknemer gewoon stil blijft zitten? U bent teleurgesteld en vraagt uzelf af of u het loon gewoon moet doorbetalen als de werknemer niet zijn of haar beste beentje voor zet. Als prikkel om de werknemer toch met re-integratie te laten starten, dan wel een second opinion aan te vragen, geeft de wet de mogelijkheid tot stopzetting van de loondoorbetalingsverplichting.

Stopzetten loondoorbetaling

Re-integratie is een proces dat u als de werkgever en werknemer  samen moet aanpakken. De bedrijfsarts heeft een adviserende rol. Indien dit proces spaak loopt en de werknemer weigert met enkele uren re-integratie te starten, dan kan de werkgever het loon stopzetten. Wilt u deze maatregel toepassen, dan moet u de betreffende werknemer hierover direct informeren. Wij adviseren u dit – in verband met de bewijslast – schriftelijk aan de werknemer mede te delen.

Loondoorbetaling volledig of gedeeltelijk stopzetten?

De vraag of de werkgever de loonbetaling volledig mag stopzetten of enkel over het aantal uur waarmee de werknemer zou moeten beginnen met re-integreren, wordt wisselend beantwoord in de rechtspraak. Hoewel er een aantal uitspraken zijn die bepalen dat de werkgever slechts de loonstopzetting voor het beperkte aantal uren mocht doorvoeren, bestaat er twijfel of de sanctie past bij de situatie. Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden neemt met de uitspraak van 23 juli 2013 (ECLI:NL:GHARL:2013:5362) een ander standpunt in, namelijk dat ook bij de weigering om een beperkt aantal uren te re-integreren, de werkgever het loon volledig mag stopzetten.

Het Gerechtshof beslist dat de sanctie van loonstopzetting niet slechts proportioneel mag worden toegepast. De werkgever mag het loon volledig stopzetten, ongeacht de mate waarin de werknemer zijn re-integratieverplichting niet wil nakomen. De sanctie moet namelijk voldoende afschrikwekkend zijn om de werknemer zijn re-integratie serieus te laten oppakken. Het Hof is van oordeel dat het effect van de sanctie afneemt indien een werknemer slechts wordt berispt over de uren waaraan hij niet wilt beginnen.

Gezien de tegengestelde uitspraken in de lagere rechtspraak kijken wij uit naar een duidelijke en verhelderende uitspraak van onze hoogste rechter, de Hoge Raad.

Contact
Komt u samen niet verder in het re-integratietraject? Wij kijken naar uw persoonlijke situatie en adviseren u over de mogelijkheden. Neem voor meer informatie contact op met één van onze arbeidsrechtspecialisten.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten