Waarmee kunnen we u helpen?

-

IB-aangifte bij scheiding

belastingaangifte2 headerHet is  1 maart geweest en iedereen kan weer, op basis van de vooraf door de Belastingdienst ingevulde IB-aangifte, aangifte doen. Zeker in een periode van uit elkaar gaan, maar ook in de daaropvolgende periode, is het invullen van uw IB-aangifte niet makkelijk. Een aantal onderwerpen verdienen daarbij extra aandacht.

Fiscaal partnerschap

Het is belangrijk om na te gaan of er (nog) wel of geen sprake is van fiscaal partnerschap. Tegenwoordig kan er niet meer geopteerd worden voor fiscaal partnerschap. Dit is alleen anders voor het jaar waarin het fiscale partnerschap tot een einde komt. Voor dat jaar kan er gekozen worden om voor het gehele jaar als fiscaal partner aangifte te doen. Het fiscaal partnerschap voor gehuwden eindigt op het moment dat èn het echtscheidingsverzoek is ingediend èn de partners niet meer op hetzelfde adres staan ingeschreven. Het fiscaal partnerschap brengt voordelen met zich mee. Zo kun je bepaalde aftrekposten verdelen om op die manier een zo groot mogelijk belastingvoordeel te behalen.

Partneralimentatie

Voor degene die partneralimentatie betaalt, is de partneralimentatie aftrekbaar in box 1. Daar staat tegenover dat degene die partneralimentatie ontvangt die alimentatie moet opgeven als inkomen. Daarover betaalt de alimentatieontvanger dus inkomstenbelasting. Partneralimentatie is een bruto bedrag. Het is belangrijk om goed af te spreken welke betalingen als partneralimentatie worden beschouwd en welke niet. Op die manier kunnen de betaler en de ontvanger gelijke bedragen aangeven in hun IB-aangifte. De belastingdienst kan overigens alle betalingen vanaf het moment dat de echtgenoten duurzaam gescheiden leven beschouwen als partneralimentatie en betrekken in de IB-heffing.

Eigen woning

De verwerking van de gezamenlijke eigen woning in de IB-aangifte is met de verschillende relevante wetgeving (over onder andere de hypotheekrenteaftrek) niet eenvoudig. Er kunnen op dit punt ook problemen ontstaan, zeker nu het verkopen van de eigen woning niet altijd even spoedig verloopt.  Uitgangspunt is dat hypotheekrente alleen in aftrek gebracht kan worden voor de eigen woning, waarin u daadwerkelijk woont en dan ook nog slechts voor de helft van de hypotheekrente; uw deel. Als u niet meer in de woning woont, wordt de woning in scheidingsgevallen nog wel voor een periode van twee jaren als eigen woning beschouwt, maar na afloop van die twee jaar niet meer. De hypotheekrenteaftrek vervalt dan.

Tips

  • Dit jaar moet de IB-aangifte niet voor 1 april, maar voor 1 mei bij de Belastingdienst zijn ingediend. U heeft dus langer de tijd om deze in te vullen.
  • Advocaatkosten, gemaakt om partneralimentatie te verkrijgen, behouden of verhogen, zijn een aftrekpost en leveren belastingvoordeel op. U kunt deze dus in uw IB-aangifte opvoeren als u deze kosten heeft gemaakt.
  • En tot slot: maak goede afspraken met elkaar om er voor de zorgen dat de IB-aangiften op elkaar zijn afgestemd. Dan is er geen directe aanleiding om bij de aangiften vragen te stellen.

Heeft u nog vragen over IB-aangifte bij scheiding?

Vanzelfsprekend kunt u voor al uw vragen contact opnemen met Team Familierecht en Erfrecht. Wij helpen u graag verder.

 

Auteur: Kirsty Selcraig
T: (038) 4280093
E: khpselcraig@benthemgratama.nl

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten