Dossieropbouw is de laatste jaren van essentieel belang gebleken bij (het ontslag van) een niet goed functionerende werknemer. Door de invoering van de Wet werk en zekerheid wordt een goed personeelsdossier bij disfunctioneren echter nog belangrijker. Geheel nieuw is het feit dat dossieropbouw ook van belang wordt bij een goed functionerende werknemer.
Een werknemer die disfunctioneert moet door de werkgever worden aangesproken op dit disfunctioneren en de kans krijgen om zich te verbeteren. Dit blijft hetzelfde onder de Wet werk en zekerheid. De nieuwe wet kent de werknemer echter een recht op scholing toe indien hij disfunctioneert. Volgens de nieuwe wettelijke bepaling over disfunctioneren is het niet mogelijk om een arbeidsovereenkomst te ontbinden als ondermaats presteren het gevolg is van onvoldoende zorg van de werkgever voor scholing.
Dit kan er toe leiden dat het voor werkgevers lastiger wordt om een werknemer in verband met disfunctioneren te ontslaan. Een werkgever die namelijk onvoldoende zorg heeft gedragen voor scholing van zijn niet-functionerende werknemer moet er rekening mee houden dat een kantonrechter de arbeidsovereenkomst niet snel zal ontbinden.
Dossieropbouw speelt onder de Wet werk en zekerheid ook een belangrijke rol bij een goed functionerende werknemer. De Wet werk en zekerheid biedt werkgevers namelijk de mogelijkheid om bovengemiddeld functionerende werknemers buiten het afspiegelingsproces te houden (maximaal 10 procent van het personeel). Hieraan zijn wel enkele voorwaarden verbonden:
Onder de Wet werk en zekerheid wordt dossieropbouw derhalve nog belangrijker. Onderstaand enkele tips voor werkgevers om een goed dossier op te bouwen:
Middels een speciale nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van zowel de ontwikkelingen van de Wet werk en zekerheid als ook ander nieuws op het gebied van arbeidsrecht. Meld u hier aan!
Heeft u tussendoor vragen of wilt u advies, dan staan wij uiteraard voor u klaar. Neem gerust contact op met één van onze specialisten van het arbeidsrecht.
Het arbeidsrecht op de schop | Nieuwe aanzegtermijn bij tijdelijke contracten | Wetsvoorstel werk en zekerheid uitgesteld tot 2015 | Wetsvoorstel werk en zekerheid aanvaard