Waarmee kunnen we u helpen?

-

Veranderingen per 1 januari 2015 in de kinderalimentatie: 5 feiten op een rij

Kind vlieger headerPer 1 januari 2015 zijn er een aantal belangrijke dingen gewijzigd als het om kinderalimentatie gaat. Het Wetsvoorstel Hervorming Kindregelingen is in juni 2014 door de Eerste Kamer gekomen, waardoor de Expertgroep Alimentatienormen in november 2014 de richtlijnen om de kinderalimentatie te berekenen heeft aangepast. De rechtbanken verwachten een grote toeloop aan zaken, maar hoe de rechters met de wijzigingen omgaan is nog niet bekend. Als alimentatiebetaler èn als alimentatieontvanger is die onduidelijkheid en onrust heel vervelend. Wij nemen die dan ook graag voor je weg, door de feiten op een rij te zetten.

5 feiten op een rij:

  1. Fiscale aftrek voor de alimentatiebetaler vervalt
  2. Kindgebonden budget wordt verhoogd
  3. Alleenstaande ouderkorting vervalt; introductie alleenstaande ouderkop
  4. Huidige kinderalimentatie moet betaald blijven, totdat andere afspraken zijn gemaakt
  5. Berekenen van kinderalimentatie wordt ingewikkelder

Neem gerust contact met ons op om hierover verder te praten.

1. De fiscale aftrek voor de alimentatiebetaler vervalt

Bij een kinderalimentatie van € 136 per kind per maand was het voorheen zo dat je een bedrag tussen de € 40 en € 50 van de Belastingdienst terugkrijgt. Die teruggave was in de berekening van de hoogte van de kinderalimentatie verrekend, zodat je als ouders optimaal gebruik kon maken van de fiscale teruggave. De alimentatiebetaler kreeg deze aftrek van de Belastingdienst terug en de alimentatieontvanger ontving een hogere bijdrage. Dat kan vanaf 1 januari 2015 niet meer. Het afschaffen van de fiscale aftrek betekent hogere lasten, waardoor een alimentatiebetaler mogelijk in problemen komt. Omgekeerd komt mogelijk ook de alimentatieontvanger in problemen, als hij/zij geconfronteerd wordt met een lagere kinderalimentatie.

Terug naar overzicht

2. Het kindgebonden budget wordt verhoogd

De ouder bij wie het kind ingeschreven staat, kan afhankelijk van zijn/haar inkomen in aanmerking komen voor het kindgebonden budget. Dat was in 2014 al zo, maar in 2015 wordt dit kindgebonden budget verhoogd. Of een ouder in aanmerking kan komen voor het kindgebonden budget is afhankelijk van:

  • het inkomen
  • de gezinssamenstelling
  • het vermogen

kinderen groene verf handen2Op toeslagen.nl kan je een proefberekening maken aan de hand van jouw eigen gegevens. Het kindgebonden budget komt in mindering op de behoefte van de kinderen. In sommige gevallen kan met het kindgebonden budget geheel in de behoefte van de kinderen worden voorzien. Dat betekent in die gevallen dat er geen aanleiding meer is om kinderalimentatie vast te stellen.

Terug naar overzicht

3. De alleenstaande ouderkorting vervalt, de alleenstaande ouderkop is geïntroduceerd

Voor alleenstaande ouders is de zogenaamde ‘alleenstaande ouderkop’ geïntroduceerd: dit is een verhoging van het kindgebonden budget. Deze alleenstaande ouderkop bedraagt maximaal € 3.050 per jaar. Zoals bij punt 2 aangegeven, komt het kindgebonden budget inclusief de alleenstaande ouderkop in mindering op de behoefte van kinderen  aan een bijdrage. Dat kan leiden tot verlaging van de kinderalimentatie. De alleenstaande ouderkorting komt hierdoor te vervallen. De fiscale tegemoetkoming voor alle ouders die werk en zorg voor de kinderen combineren – de inkomensafhankelijke combinatiekorting – blijft wel bestaan. Kijk op toeslagen.nl hoe dit in jouw situatie uitpakt.

Terug naar overzicht

4. Huidige kinderalimentatie moet betaald blijven, totdat andere afspraken zijn gemaakt

K van kinderenDat de overheid met wijzigingen komt die van grote invloed kunnen zijn op de hoogte van de te betalen/ontvangen bijdragen, betekent niet dat de afgesproken of vastgestelde bedragen automatisch wijzigen. Tot het moment dat er andere afspraken zijn gemaakt, blijven de ‘oude’ bedragen gelden. Graag zijn wij jullie van dienst bij het maken van nieuwe afspraken.

Terug naar overzicht

5. Berekenen van kinderalimentatie wordt ingewikkelder

De richtlijnen om kinderalimentatie te berekenen per 1 april 2013 zijn aanzienlijk gewijzigd met de bedoeling de berekening te vereenvoudigen en toegankelijker te maken. Het wordt er door alle wijzigingen sindsdien allemaal niet bepaald eenvoudiger op. De financiële zorg voor de kinderen die bij de beide ouders ligt, wordt voor een (in sommige situaties groot) gedeelte afgeschoven op de overheid. Dat ‘voelt’ voor veel ouders niet prettig, zij willen zelf hun verantwoordelijkheid nemen, ook in financieel opzicht. De alleenstaande ouder die ook hoofdverzorger is, gaat er aanzienlijk op achteruit; terwijl de draagkracht van de alimentatiebetaler niet is gedaald. Dat komt de verhouding tussen de ex-partners vaak niet ten goede. Wat nu als er door een verandering in de gezinssamenstelling het kindgebonden budget wijzigt? Moet je als ex-partners telkens weer om tafel? En door een lagere kinderalimentatie ontstaat wellicht wel weer ruimte om bij te dragen in het levensonderhoud van de ex-partner. Is dat wel de bedoeling van al deze wijzigingen? Je ziet, er zijn soms meer vragen dan antwoorden. Wacht de ontwikkelingen in de rechtspraak niet af, maar neem samen het heft in eigen handen.

Terug naar overzicht

Om tafel!

Al deze wijzigingen kunnen aanleiding geven om de eerder afgesproken of vastgestelde kinderalimentatie opnieuw te laten beoordelen. Als je overweegt een herberekening te laten maken, betrek je ex-partner dan in het overleg en kom bij Kirsty om tafel zitten. Als ervaren en deskundige advocaat-scheidingsbemiddelaar begeleidt zij het overleg, zodat je samen in alle transparantie en eerlijkheid afspraken kan maken over waar jullie kinderen behoefte aan hebben. De kinderen hebben om al dit gedoe niet gevraagd. Zij hebben recht op ouders die hun financiën onderling bespreken en hun verstandhouding hierbij niet in de weg laten zitten. Kirsty helpt je graag om een oplossing te vinden die recht doet aan jouw situatie. Ook als je niet samen maar in eerste instantie op eigen houtje wilt weten waar je aan toe bent, neem dan contact op. Zij maakt vanzelfsprekend ook een duidelijke financiële afspraak over de kosten die aan het advies en de herberekening verbonden zijn.

Terug naar overzicht

Kirsty klein

Auteur: mr. K.H.P. (Kirsty) Selcraig
T: 038 428 0093
E: khpselcraig@benthemgratama.nl

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten