Vanaf dit jaar worden er nieuwe gTLD’s – generic Top Level Domains – gelanceerd. Waar men eerder een landcode als ‘.nl’ of ‘.de’ als extensie achter een domeinnaam plaatste, is er tegenwoordig de mogelijkheid een domeinnaam met een generieke TLD als ‘.finance’, ‘.clothing’, ‘.computer’, ‘shop’ etc. te laten registreren. Een nadeel is dat er dus veel sterk gelijkende domeinnamen (waar alleen de TLD verschilt) komen en dat men zo kan profiteren van andermans domeinnaam en de daarbij behorende reputatie. De wetten ter bescherming van Intellectueel Eigendomsrechten zijn dan van belang.
Een aantal generieke codes bestaan al jaren. Als ‘.nl’ al was vergeven aan een bepaalde domeinnaam, werd er ‘.net’, ‘.org’ of ‘.com’ achter de domeinnaam geplaatst. Deze extensies waren nog redelijk algemeen en beperkt. Tegenwoordig worden de domeinnamen echter allemaal uitgebreid met ca. zeshonderd gTLD’s in allerlei categorieën. Deze categorieën bevatten verschillende branches, maar ook bijvoorbeeld steden en kleuren. Het opent natuurlijk ook allerlei mogelijkheden om nieuwe domeinnamen te registreren waar dat eerst beperkt was.
Met de komst van de nieuwe gTLD’s zal de digitale maatschappij veranderen. Uitbreidingsmogelijkheden worden gecreëerd waarbij de overzichtelijkheid op het internet van weleer verdwijnt. De nieuwe gTLD’s hebben namelijk tot gevolg dat dezelfde domeinnamen (voor de .) meerdere malen gebruikt kunnen worden, verdeeld over verschillende categorieën. Hierdoor wordt de vindbaarheid van websites bemoeilijkt. Daarnaast kunnen de Intellectueel Eigendomsrechten (Handelsnaam- of Merkenrechten) in het geding komen door het alleenrecht op een bepaalde domeinnaam.
Twee bedrijven kunnen (onafhankelijk van elkaar) niet exact dezelfde (domein)naam gebruiken. Bedrijven kunnen door de lancering van de nieuwe gTLD’s wel meer gelijkende domeinnamen gebruiken en daardoor eerder op de reputatie en goodwill van andermans domeinnaam meeliften, waarmee Intellectuele Eigendomsrechten geschonden kunnen worden. Juridische bescherming is in dit geval van groot belang omdat het onderscheid tussen domeinnamen klein wordt.
Indien u vragen heeft over uw rechten inzake de uitbreiding van gTLD’s, neem dan gerust contact met ons op. Advocaat A.J. (Bert) van der Kolk is er voor u om een oplossing te zoeken wanneer er sprake is van inbreuk op uw intellectuele eigendom, of als u overige vragen heeft over gTLD’s.
U kunt contact opnemen via:
T: (038) 4280089
E: ajvanderkolk@benthemgratama.nl