Waarmee kunnen we u helpen?

-

Schadevergoeding na aanbesteding?

In sommige gevallen leidt een aanbesteding niet tot een gunning aan één van de inschrijvers of wordt een opdracht ten onrechte niet aan de winnaar gegund. Wat zijn dan de mogelijkheden van het vorderen van schadevergoeding na een aanbesteding?

Recht op schadevergoeding?

In bepaalde gevallen zou u mogelijk recht kunnen hebben op schadevergoeding. Die schadevergoeding bestaat bijvoorbeeld uit winstderving of een kostenvergoeding. Ook is het mogelijk om bij het verlies van een kans op gunning schadevergoeding te vorderen.

Welke procedure?

U kunt schadevergoeding vorderen in een bodemprocedure bij de rechtbank. Een kort geding is minder geschikt voor het vorderen van schadevergoeding, omdat de kort gedingrechter alleen een voorschot op de schadevergoeding kan toewijzen.

Kort gedingrechters zijn terughoudend met het toewijzen van dergelijke voorschotten. Onmogelijk is het echter niet. Als u de schade goed kunt onderbouwen, zal de kort geding rechter mogelijk een voorschot toekennen.

Voorschot

De rechtbank Amsterdam wees in een kort geding een voorschot toe wegens een gemiste kans op een opdracht. De inschrijver kon goed onderbouwen dat hij een winstderving van € 90.000 zou lijden en dat hij in de aanbesteding eenderde kans maakte op de opdracht. In dit geval bepaalde de kort geding rechter het voorschot op € 30.000.

Bodemprocedure

De bodemrechter heeft in enkele gevallen schadevergoeding toegekend. Hiervan was bijvoorbeeld sprake toen een aanbestedende dienst een onderhandse aanbesteding introk, omdat ze Europees had moeten aanbesteden. De winnaar van de onderhandse aanbesteding had recht op een vergoeding van de gemaakte kosten. Dit betrof de daadwerkelijk gemaakte offertekosten en niet de maximum standaard vergoeding voor niet winnende inschrijvers.

Procederen kan dus zinvol zijn

Uit bovenstaande blijkt dat er dus mogelijkheden zijn om schadevergoeding te verkrijgen, als een opdracht ten onrechte niet is gegund of een aanbesteding wordt ingetrokken.

Fotografie: Theo Smits

Procederen is zinvol in die gevallen waarbij de schade de proceskosten ruimschoots overschrijdt. Helaas geldt ook hiervoor het adagium: ‘de kost gaat voor de baat uit’.

Auteur: Heleen s’Jacob
E: hnsjacob@benthemgratama.nl
T: (038) 4280071

Fotografie: Theo Smits 

Dit bericht is ook terug te lezen op de website van de BNA (Bond voor Nederlandse Architecten). 

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten